Αντίδραση της Αυστρίας στη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πυρηνική ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να χαρακτηρίσει, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια ως «πράσινες» επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την τελική μορφή της συμπληρωματικής πράξης κατ’ εξουσιοδότηση για την ταξινομία της ΕΕ (Taxonomy Complementary Climate Delegated Act) για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντολογικά βιώσιμων επενδύσεων που έχουν στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Η αυστριακή κυβέρνηση ωστόσο, σχεδιάζει να κινηθεί νομικά κατά του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαρακτηρίσει «βιώσιμες» τις επενδύσεις σε κάποια εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και σταθμούς παραγωγής φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, αντιδρώντας στη σχετική ανακοίνωση των Βρυξελλών. «Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε “πράσινη” ούτε βιώσιμη. Δεν μπορώ να κατανοήσω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ με ανάρτησή του στο Twitter και πρόσθεσε ότι η υπουργός Περιβάλλοντος Λεονόρε Γκεβέσλερ (από το κόμμα των Πρασίνων), η οποία είχε προαναγγείλει την προσφυγή, έχει για αυτό την πλήρη στήριξή του.

Στη σημερινή απόφασή της, η Επιτροπή αξιολογεί νέα εργοστάσια φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως φιλικά προς το κλίμα υπό προϋποθέσεις. Με την ταξινομία, στόχος είναι να καθοριστούν ποιες επενδύσεις θα πρέπει στο μέλλον να θεωρούνται φιλικές για το κλίμα, προκειμένου να διοχετευθούν σε αυτές περισσότεροι πόροι και να προωθηθεί έτσι ο στόχος για κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης έως το 2050.

Πηγή: ΣΚΑΪ