Διάκριση για την Ελλάδα με ταινία animation σε διαγωνισμό στις Κάννες

Η 28χρονη Ελληνίδα Δάφνη Ξουράφη διακρίθηκε στο Cannes – World film festival με το «Mine», αποσπώντας το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας animation.

Η Αμίνα, μια νεαρή Ινδοαμερικανή κοπέλα είναι κλεισμένη μέσα στο μικροσκοπικό σπίτι της σε μία μεγαλούπολη και προσπαθεί να δουλέψει εγκλωβισμένη στους τέσσερις τοίχους του διαμερίσματος της, καθισμένη για ώρες μπροστά από τον υπολογιστή της. Όταν κάποια στιγμή βυθίζεται στις σκέψεις της και στις πιέσεις που της επιφυλάσσει η ενήλικη ζωή, τότε αναπάντεχα και πρωτόγνωρα πράγματα συμβαίνουν μέσα στο σπίτι της, με την Αμίνα να έρχεται αντιμέτωπη με αόρατους εχθρούς και προσωπικούς δαίμονες. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί το σενάριο της μικρού μήκους animation ταινίας, της Δάφνης Ξουράφη. Μέσω της οκτάλεπτης ταινίας κινουμένων σχεδίων η 28χρονη Ελληνίδα επιλέγει να μιλήσει για τα θέματα ψυχικής υγείας που καλούνται να διαχειριστούν οι άνθρωποι, ειδικά όταν αναγκάζονται να είναι έγκλειστοι μέσα στην οικία τους, στέλνοντας στο τέλος όμως ένα αισιόδοξο μήνυμα για το πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

«Με βάση αυτή την εικόνα ήθελα να κάνω μια ταινία που να μιλάει γενικότερα για την ψυχική υγεία, για το πώς είναι να νιώθεις εγκλωβισμένος στο κεφάλι σου, το οποίο μπορεί να συμβεί είτε αν έχεις θέματα ψυχικής υγείας, είτε λόγω μοναξιάς, είτε λόγω δουλειάς, είτε λόγω του τρόπου ζωής μας. Ήθελα να δείξω πώς είναι να φτιάχνεις μόνος σου μια φυλακή στο κεφάλι σου και να μην καταλαβαίνεις ότι αυτό το πράγμα σε βαλτώνει και σε βουλιάζει, μέχρι να είναι πολύ αργά. Αυτή ήταν η πρώτη ιδέα για την ταινία. Εμπνεύστηκα από δικούς μου αγώνες πάνω σε αυτό το ζήτημα αλλά και από αγώνες φίλων μου, και συγκεκριμένα μιας φίλης μου που ζει στην Αμερική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ