Έξυπνο παράθυρο σε ρόλο κλιματιστικού

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «ACS Photonics» παρουσιάζουν μια νέα τεχνολογία αποδοτικής ενεργειακής κατάστασης κλειστών χώρων την οποία ανέπτυξαν. Η τεχνολογία αυτή προορίζεται για χρήση σε παράθυρα τα οποία τον χειμώνα θα μπορούν να απορροφούν τη θερμότητα και να τη διοχετεύουν στον χώρο όπου είναι τοποθετημένα, ενώ το καλοκαίρι θα την ανακλούν, για να τον διατηρούν δροσερό. Μάλιστα, αυτό θα επιτυγχάνεται χωρίς να χρειάζεται τα τζάμια να γίνονται φιμέ, καθώς θα απορροφούν ή θα ανακλούν το φως σε διάφορα μήκη κύματος.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, πυρήνας του συστήματος είναι μια μεμβράνη πάχους μόλις 12 χιλιοστών. Η μεμβράνη περιέχει ένα υλικό το οποίο μεταβάλλει την κατάστασή του όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα διάφανο θερμαντήρα που προκαλεί δομική αναδιάρθρωση των ατόμων από τα οποία αποτελείται. Τα άτομα υποχρεώνονται να βρεθούν σε μια κατάσταση ανάμεσα στην κρυσταλλική και τη μη κρυσταλλική, μεταβάλλοντας ταυτόχρονα τις ιδιότητές τους. Ο θερμαντήρας χρειάζεται να δουλέψει μόλις για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του φαινομένου. Στη μία της κατάσταση η μεμβράνη ανακλά το υπέρυθρο φως, διατηρώντας δροσερό τον χώρο. Στην άλλη κατάσταση, απορροφά το φως, διαχέοντας τη θερμότητα στο δωμάτιο.

Προς το παρόν οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές της μεμβράνης μόνο σε μικρά κομμάτια γυαλιού. Για να γίνει η τεχνολογία αυτή εμπορικά αξιοποιήσιμη, θα πρέπει να δοκιμαστεί σε ένα κανονικού μεγέθους παράθυρο. Στα παράθυρα αυτά θα τοποθετούνται έξυπνοι αισθητήρες που ενεργοποιούνται ανάλογα με τη θερμοκρασία και το ηλιακό φως. Οι κάτοχοι των παραθύρων θα μπορούν να ελέγχουν τη λειτουργία τους ανάλογα με τις επιθυμίες τους, επιλέγοντας ποια κατάσταση θέλουν να ενεργοποιηθεί.

Πηγή: Protagon.grThe times
Εικόνα: Pixabay