Δημιουργία Κέντρων Εγκεφαλικών σε όλη τη χώρα

Το Υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά υλοποιεί Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), σε εξειδικευμένα κέντρα σε όλη τη χώρα, με διαδικασίες που εξασφαλίζουν την αντιμετώπιση των ασθενών μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωση του επεισοδίου.

Η ετήσια επίπτωση των ΑΕΕ στη χώρα μας είναι μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, με 587 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 50.000 άνθρωποι εκδηλώνουν αγγειακό εγκεφαλικό στην Ελλάδα. Τα ΑΕΕ είναι η τρίτη αιτία θανάτου στη χώρα μας και η κυριότερη αιτία αναπηρίας διεθνώς.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου, οργανώθηκε ένα πανελλαδικό δίκτυο κέντρων τα οποία θα υποδέχονται περιστατικά με πιθανό Ισχαιμικό ΑΕΕ τις πρώτες ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Τα στελέχη των Κέντρων διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην ενδοφλέβια θρομβόλυση και τη μηχανική θρομβεκτομή, τεχνικές που αποτελούν την πιο σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση των ΑΕΕ. Η θρομβολυτική θεραπεία χορηγείται ενδοφλέβια, βελτιώνει το νευρολογικό έλλειμμα των ασθενών, μειώνοντας την πιθανότητα χρόνιας αναπηρίας και χορηγείται εντός 4.5 ωρών από την εγκατάσταση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού. Σε πιο βαριές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει μηχανική θρομβεκτομή, δηλαδή αφαίρεση του θρόμβου απευθείας από τις αρτηρίες του εγκεφάλου από εξειδικευμένο επεμβατικό ακτινολόγο ή επεμβατικό νευρο-ακτινολόγο. Η μηχανική θρομβεκτομή διενεργείται εντός 6 ωρών από την εγκατάσταση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού.

Πηγή: ΣΚΑΪ
Εικόνα: Pixabay