Τάφοι από τη ρωμαϊκή εποχή ανακαλύφθηκαν σε εργοτάξιο στη Γαζα

Οι εργάτες ενός εργοταξίου στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κοντά στην πόλη Μπέιτ Λάχια ανακάλυψαν 31 τάφους της ρωμαϊκής εποχής που χρονολογούνται στον πρώτο αιώνα, δήλωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές στον παλαιστινιακό θύλακα που διοικείται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Οι εργασίες κατασκευής διακόπηκαν και ειδικοί του υπουργείου Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Γάζας άρχισαν να καταγράφουν τις επιτύμβιες πλάκες και τα αντικείμενα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Οι τάφοι θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος ενός νεκροταφείου που συνδέεται με τον γειτονικό ρωμαϊκό χώρο της Μπαλαχίγια.

Η ανακάλυψη αυτή είναι η τελευταία χρονικά στη Γάζα όπου οι τουριστικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους έχουν περιοριστεί λόγω του αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς το 2007. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος, γειτονικές χώρες της Λωρίδας της Γάζας όπου ζουν σχεδόν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, περιορίζουν αυστηρά τις εισόδους και τις εξόδους προς και από το παλαιστινιακό έδαφος. Τον περασμένο μήνα, βυζαντινή εκκλησία του 5ου αιώνα άνοιξε ξανά από τη Χαμάς έπειτα από χρόνια εργασιών αποκατάστασης που έγιναν με την υποστήριξη ξένων δωρητών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ