Μαθητές απαλλάσσουν τα δάση από ξερές πευκοβελόνες και φτιάχνουν καθαριστικά χωρίς να «λερώνουν» τον πλανήτη

Οι εικόνες από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού τούς συγκλόνισαν και προβληματισμένοι από το γεγονός ότι κάθε χρόνο η χώρα μας δοκιμάζεται από τις φλόγες, μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποφάσισαν ν’ αναλάβουν δράση και να συμβάλουν με ουσιαστικό τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, απαλλάσσοντας τα δάση από έναν μεγάλο τους εχθρό: τις ξερές πευκοβελόνες. Και, μάλιστα, δημιουργώντας μ’ αυτές προϊόντα απολύμανσης και καθαρισμού με «πράσινο» πρόσημο.

Εξαιρετικά εύφλεκτες, λόγω της ρητίνης, οι ξερές πευκοβελόνες είναι τεράστιες ποσότητες καύσιμης ύλης, που ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς. Αυτές τις πευκοβελόνες συλλέγει, με σεβασμό προς το δάσος, η My_Pine, η εικονική μαθητική επιχείρηση που δημιούργησαν 17 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου και με την οποία συμμετέχουν, μέσω του Ομίλου Οικονομίας, στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση 2022» του Junior Achievement Greece.

Η My_Pine, όπως εξηγούν οι νεαροί «επιχειρηματίες», δημιουργεί με τις πευκοβελόνες αγνά και οικολογικά προϊόντα απολύμανσης και καθαρισμού επιφανειών μικροβιοκτόνα, πλήρως βιοδιασπώμενα, χωρίς χλώριο, αμμωνία ή φωσφόρο. Μάλιστα, τα προϊόντα τους παράγονται με τον πειραματικό έλεγχο του Τμήματος Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Εκεί που οι άλλοι βλέπουν ένα άχρηστο, βλαβερό και επικίνδυνο υλικό που αυξάνει το θερμικό φορτίο των δασών και εμποδίζει τη διαδοχή των οικοσυστημάτων, εμείς είδαμε τον τρόπο να προστατεύσουμε την υγεία μας και το περιβάλλον», εξηγούν οι μαθητές και μαθήτριες της My_Pine.

Απόσπασμα από άρθρο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ