Σε λειτουργία η πλατφόρμα «Kohesio»: «Ανακαλύψτε έργα της ΕΕ στην περιοχή σας»

Ξεκίνησε τη λειτουργία της η πλατφόρμα «Kohesio», μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων της ΕΕ που προσφέρει πρόσβαση σε πληροφορίες για έργα και δικαιούχους που συγχρηματοδοτούνται από την πολιτική συνοχής.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα συγκεντρώνει επί του παρόντος δεδομένα για περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο έργα και περίπου 500.000 δικαιούχους στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Η παρουσίαση της πλατφόρμας έγινε μετά την κοινή συνέντευξη των επιτρόπων Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα και του επιτρόπου για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νικολά Σμιτ, στο πλαίσιο του 8ου Φόρουμ για τη Συνοχή, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως με την πλατφόρμα «Kohesio», η διαφάνεια και η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους για τα έργα που χρηματοδοτούνται από την πολιτική συνοχής της ΕΕ είναι σήμερα δυνατή περισσότερο από ποτέ.

Στη σημασία της νέας πλατφόρμας αναφέρθηκε η επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις. «Το «Kohesio» προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο πληροφοριών όσο ποτέ άλλοτε για να ανακαλύψουμε πώς η πολιτική συνοχής συμβάλλει στην ενίσχυση της Ένωσής μας. Χάρη στο «Kohesio», η πολιτική συνοχής γίνεται ακόμη πιο ανοιχτή και διαφανής. Με λίγα μόνο κλικ, ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει πώς ακριβώς επενδύει η ΕΕ στις περιφέρειες και τις πόλεις μας για να προάγει τη σύγκλιση και την οικονομική, την κοινωνική και την εδαφική συνοχή». Προσέθεσε πως αυτό το νέο εργαλείο συμπληρώνει την Έκθεση Συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, και την πλατφόρμα Ανοικτά Δεδομένα Συνοχής. «Τα έργα που χρηματοδοτούνται από την πολιτική συνοχής δεν θα είναι μυστικά!» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε ανάλογο τόνο ο επίτροπος για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νικολά Σμιτ επισήμανε ότι τα κονδύλια της ΕΕ μπορούν να κάνουν τη διαφορά για όλους στην ΕΕ, και ιδιαίτερα για όσους χρειάζονται περισσότερο στήριξη. Όπως ανέφερε, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο υποστηρίζει τους ανθρώπους στην εύρεση εργασίας, βοηθά τους εργαζόμενους και τις εταιρείες να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για μια δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη και ενισχύει την κοινωνική ένταξη.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα ταμεία συνοχής μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τα κράτη-μέλη για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τη στιγμή αυτή, η πλατφόρμα περιλαμβάνει δεδομένα για την προγραμματική περίοδο 2014-2021, ενώ θα εμπλουτίζεται σταδιακά με νέα έργα και δικαιούχους για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ.

Επισημαίνεται πως όλα τα στοιχεία που δημοσιεύονται στους καταλόγους αντλούνται από τις εθνικές και περιφερειακές Διαχειριστικές Αρχές της ΕΕ. Ως εκ τούτου, καθίστανται διαθέσιμες σε όλους τις πληροφορίες που είχαν για τα ευρωπαϊκά έργα μέχρι σήμερα οι διαχειριστικές αρχές.

Με τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους, η ΕΕ στοχεύει επίσης να ενθαρρύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ διαφορετικών περιφερειών και κρατών-μελών.

Επιλέγοντας στον χάρτη της πλατφόρμας την Ελλάδα, διατίθενται επί του παρόντος στοιχεία για 50.403 έργα από την περίοδο χρηματοδότησης 2014-2020, συμπεριλαμβανομένων συνδέσμων με τα αντίστοιχα προγράμματα και ταμεία. Επίσης, δίδονται δεδομένα για τους δικαιούχους των έργων και την κατάσταση υλοποίησής τους.

Τέλος, σημειώνεται πως η πλατφόρμα Ανοικτά Δεδομένα Συνοχής (Cohesion Open Data), που ξεκίνησε το 2015 επιτρέποντας την πρόοδο της εφαρμογής της πολιτικής συνοχής σε επίπεδο ΕΕ, ανά θέμα, χώρα ή ταμείο, θα συνεχίζει να λειτουργεί και θα συνυπάρχει με την «Kohesio», η οποία παρέχει δεδομένα για έργα και δικαιούχους που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ