Τα υδροπλάνα στον τουριστικό χάρτη των Σποράδων

Η φετινή καλοκαιρινή περίοδος, παρά τα σύννεφα στον διεθνή ορίζοντα, φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετική για τα τρία πανέμορφα νησιά των Σποράδων, καθώς πέραν των υποδομών ένας κορυφαίος παράγοντας -που πάντα καθορίζει πολλά- ήταν κατά κύριο λόγο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και δευτερευόντως οι αεροπορικές, όσον αφορά τον εγχώριο Τουρισμό.

Ωστόσο, οι Σποράδες εδώ και χρόνια είχαν ένα σημαντικό μειονέκτημα. Δεν είχαν εύκολη ακτοπλοϊκή πρόσβαση από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και τα δρομολόγια ήταν λίγα, τα πλοία μικρά και παλαιά, τα λιμάνια (πλην του Βόλου) προβληματικά και τα ναύλα ακριβότερα αναλογικά από κάθε άλλη ακτοπλοϊκή γραμμή.

Φέτος τα πράγματα βελτιώνονται σημαντικά με την πρόσθεση και νέων πλοίων, την προσέγγιση σε περισσότερα λιμάνια, πολλές εσωτερικές συνδέσεις μεταξύ των νησιών και την επιτέλους εμφάνιση των περίφημων υδροπλάνων στην περιοχή.

Εκτός από τα ακτοπλοϊκά όμως στην «μάχη» των συγκοινωνιών μπαίνουν φέτος για πρώτη φορά και τα υδροπλάνα. Η προσπάθεια αποτελεί ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα με σαφώς υψηλούς στόχους, αφού για την Ελλάδα τα υδροπλάνα θα αποτελούν ένα πρωτόγνωρο μέσω μετακίνησης.

Θα υπάρχουν πτήσεις καθημερινά από το λιμάνι του Βόλου αφ’ ενός με δύο κυκλικά δρομολόγια Βόλος-Σκιάθος-Σκόπελος-Αλόννησος-Σκύρος-Βόλος και αφ’ ετέρου με ένα επίσης καθημερινό πρωινό δρομολόγιο ξεχωριστά για το κάθε νησί.

Τα υδροπλάνα στις Σποράδες θα είναι είτε τα 10θεσια Cessna Caravan, είτε τα 19 θέσεων καναδικής κατασκευής Twin Otter, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών καθώς επίσης και από το ύψος του κομίστρου.

Η άφιξη των υδροπλάνων αναμένεται να αλλάξει τον τουριστικό χάρτη στις Σποράδες προς το καλύτερο δυνατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Pixabay