Κάλεσμα για συμμετοχή στο 2ο Tale of x cities που φέτος βγαίνει και εκτός συνόρων

Το «Tale of X Cities», με πρωτοβουλία του Goethe Institut Thessaloniki, ετοιμάζεται για τη δεύτερη διοργάνωσή του και το κάλεσμα για συμμετοχές στα διαδικτυακά σεμινάρια και τα εργαστήριά του είναι ήδη στον «αέρα».

To πολιτιστικό πρότζεκτ “Tale of X Cities” ξεκίνησε το 2021, μετά από πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX με μακροπρόσθεσμο στόχο την οικονομική ανάπτυξη περιοχών.

Τα σεμινάρια και εργαστήριά του είναι ανοιχτά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων, που ζουν σε πόλεις της Βορείου Ελλάδας και στηρίζονται στη φιλοσοφία της άτυπης εκπαίδευσης και της βιωματικής και συνεργατικής μάθησης.

Για την περυσινή, πρώτη διοργάνωση απαιτήθηκαν 10 μήνες προετοιμασίας, συμμετείχαν 25 φορείς από 12 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας -από την Αλεξανδρούπολη ως την Ηγουμενίτσα- και πραγματοποιήθηκαν 150 ώρες διαδικτυακών εργαστηρίων. Τα περυσινά σεμινάρια και εργαστήρια οδήγησαν στη δημιουργία έργων, όπως βίντεο, φωτογραφίες, podcasts, εγκαταστάσεις και performances.

Είναι η πρώτη φορά που στη Βόρεια Ελλάδα όλοι αυτοί οι φορείς συνεργάζονται μαζί», αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος Χρήστος Σαββίδης.

«Δεν πρόκειται απλά για ένα φεστιβάλ, που «τρέχει» ταυτόχρονα σε διάφορες πόλεις. Είναι ένα πρωτοποριακό μοντέλο δημιουργίας κοινότητας, δικτύου πολιτών, φορέων και πόλεων μέσα από την τέχνη και την ενίσχυση της δημιουργικότητας», σημειώνει ο κ. Σαββίδης.

Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η συλλογική ευημερία και η τοπική ανάπτυξη, μέσα από τη σύγχρονη τέχνη. Μετά το ανοιχτό κάλεσμα, ακολουθούν σεμινάρια για βίντεο, φωτογραφία, podcasts κι εργαστήρια, στη συνέχεια παράγονται τα έργα και η διοργάνωση κορυφώνεται με το Φεστιβάλ.

«Σκεφτόμαστε παγκοσμίως και δρούμε τοπικά»

Καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η πανδημία έκανε τον κόσμο περισσότερο ψηφιακό και περισσότερο τοπικό, το μότο του προγράμματος είναι «σκεφτόμαστε παγκοσμίως και δρούμε τοπικά».

Ο κ. Σαββίδης επισημαίνει ότι οι επικεφαλής του Goethe εκτιμούν ότι «το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε να είναι μοντέλο για όλα τα Goethe του κόσμου» και για αυτό φέτος διεθνοποιείται, με τους διοργανωτές να βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Αλβανία και η Τουρκία.

«Το μοντέλο δημιουργίας κοινότητας, δικτύου πολιτών – φορέων – πόλεων, και τοπικής ανάπτυξης έχει άξονα την δημιουργικότητα και την τέχνη για την κοινωνική αλλαγή, αποσκοπεί στη διαμόρφωση καινοτόμων πρακτικών για τη συλλογική ευημερία, που επιτυγχάνεται μέσω του αυτοπροσδιορισμού της κοινότητας, της χειραφέτησης, της ενδυνάμωσης και της αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο, η τέχνη και η δημιουργικότητα λειτουργούν ως βασικοί παράγοντες για τον οραματισμό εναλλακτικών στρατηγικών για την τοπική ανάπτυξη. Πρόκειται για μία διαδικασία που διαμορφώνεται με την ενεργό συμβολή του καλλιτέχνη ως καταλύτη και του πολίτη ως συν-παραγωγού», επισημαίνει ο κ. Σαββίδης.

Στα σεμινάρια, ειδικοί από διαφορετικούς τομείς (λογοτεχνία, θέατρο, δημοσιογραφία, βίντεο, φωτογραφία, podcast), ανάμεσά τους η Μιμή Ντενίση (ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μεταφράστρια και παραγωγός) και η Σώτη Τριαντάφυλλου (συγγραφέας, αρθρογράφος, ιστορικός), εισάγουν τους συμμετέχοντες στην τέχνη της αφήγησης ιστοριών με διαφορετικά εκφραστικά μέσα.

Στα εργαστήρια που ακολουθούν, οι συμμετέχοντες καλούνται να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία έργων, στην υλοποίηση των οποίων έχουν την στενή καθοδήγηση της επιμελητικής/καλλιτεχνικής ομάδας του προγράμματος και προσκεκλημένων ειδικών, καθώς και την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν, δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις και δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός ή άλλος περιορισμός.

Η φόρμα υποβολής ενδιαφέροντος συμμετοχής είναι διαθέσιμη μέχρι τις 15 Απριλίου 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ