Δωρεές έκτακτης υποστήριξης, συνολικού ύψους 1 εκατ. δολαρίων, στους πληγέντες του πολέμου στην Ουκρανία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοινώνει δωρεές έκτακτης υποστήριξης, συνολικού ύψους 1 εκατ. δολαρίων, στους πληγέντες του πολέμου στην Ουκρανία. Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις καταστροφικές συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία να γίνονται ήδη αισθητές σε όλο τον κόσμο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή Ουκρανών και όχι μόνο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προχωράει στη στήριξη μη κερδοσκοπικών οργανισμών, με τοπική δράση στην Ουκρανία, που διαθέτουν την εμπειρία και τεχνογνωσία για να προσφέρουν ουσιαστική υποστήριξη, όπου υπάρχει ανάγκη. Οι δωρεές προς έξι οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο, επικεντρώνονται στην υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας.

«Η κοινωφελής δράση του ΙΣΝ είναι εξ ορισμού ευέλικτη, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στις εκάστοτε ανάγκες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος. «Οι σοβαρές ανάγκες στην Ουκρανία είναι κάτι περισσότερο από ορατές και οφείλουμε να συνεργαστούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ο καθένας, ώστε να συμβάλουμε στην κάλυψή τους. Ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, καθώς στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί συνέπειες σε όλον τον πλανήτη, και να καταβάλουμε προσπάθεια για τον περιορισμό τους. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες απέναντι στους έξι μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που υποστηρίζουμε, καθώς διαθέτουν ιδιαίτερη εμπειρία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τραγικής αυτής κατάστασης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΣΝ, τρεις από τους οργανισμούς που υποστηρίζει το Ίδρυμα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του, έχουν εδραιωμένη παρουσία στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες, και είχαν και πριν την εισβολή, προσφέροντας βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η βοήθεια των συγκεκριμένων οργανισμών φτάνει εκεί όπου οι περισσότεροι δεν μπορούν να προσεγγίσουν, ακολουθούν μία ολοκληρωμένη, συνολική προσέγγιση, συνεργάζονται με τοπικές οργανώσεις, που συχνά παραβλέπονται από τη διεθνή βοήθεια, και προσπαθούν να βοηθήσουν τις πιο περιθωριοποιημένες από τις ευάλωτες ομάδες. Ένας από τους οργανισμούς που υποστηρίζει προσφέρει βοήθεια σε Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ οι άλλοι δύο είναι διεθνείς οργανισμοί που καταβάλλουν προσπάθεια να περιορίσουν τις διεθνείς, έμμεσες αλλά καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου.

Αναλυτικά η δράση των έξι οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο:

‘Αμεση, έκτακτη βοήθεια στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες

  • Doctors of the World Spain: Η συντριπτική πλειονότητα του τοπικού προσωπικού του οργανισμού αποτελείται από Ουκρανούς. Ο οργανισμός προμηθεύει τραυματολογικά και χειρουργικά υλικά σε 20 νοσοκομεία στην Ουκρανία. Όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας, ο οργανισμός συνεχίζει επίσης να παρέχει πρωτοβάθμια, αναπαραγωγική και ψυχιατρική περίθαλψη στους πλέον ευάλωτους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία και των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου, στα δυτικά της χώρας, μεταξύ του Τσερνίβτσι, στην Ουκρανία, και του Σιρέτ στη Ρουμανία, ο οργανισμός εγκαθιστά κινητές ιατρικές μονάδες για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.
  • Ο οργανισμός Choose Love συνεργάζεται με τοπικές οργανώσεις προκειμένου να βοηθήσει τους ευάλωτους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν. Επιπλέον, στην Ουκρανία, βοηθά στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, είδη υγιεινής και κλινοσκεπάσματα. Στην Πολωνία, στη Μολδαβία και στη Ρουμανία, ο οργανισμός υποστηρίζει δομές έκτακτης ανάγκης και προγράμματα μακροπρόθεσμης διαμονής, προσπάθειες υποδοχής και ένταξης, ενώ παράλληλα προσφέρει μεταφραστική και νομική βοήθεια, υπό την καθοδήγηση Ουκρανών.
  • Το Lumos Foundation δραστηριοποιείται με αποστολή την καταπολέμηση του ιδρυματισμού των παιδιών στην Ουκρανία, η οποία, πριν την εισβολή, είχε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδιών στην Ευρώπη που ζούσαν σε ορφανοτροφεία και ιδρύματα, για παραπάνω από μία δεκαετία. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, ο οργανισμός παρέχει πακέτα έκτακτης βοήθειας με τρόφιμα, είδη υγιεινής και ιατρικές προμήθειες σε παιδιά και οικογένειες στην Οδησσό και στην ευρύτερη περιοχή του Ζιτόμιρ. Παράλληλα, προσφέρει υποστήριξη για την ασφαλή μετεγκατάσταση των παιδιών από ιδρύματα, την παροχή πακέτων έκτακτης βοήθειας και οικονομικής υποστήριξης σε ανάδοχους γονείς και υπηρεσιών ψυχικής υγείας «πρώτης βοήθειας», καθώς και τη δημιουργία υποδομών για την ενίσχυση της πρόσβασης παιδιών σε υπηρεσίες προστασίας, υγείας και εκπαίδευσης.

Υποστήριξη Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα

  • Το Δίκτυο Μέλισσα υποστηρίζει Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα. Βοηθά τα υφιστάμενα δίκτυα στην Ουκρανία να προσφέρουν συντονισμένη υποστήριξη, υπηρεσίες για τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών, ψυχοκοινωνική υποστήριξη για όσους/ες έχουν καταφθάσει πρόσφατα αλλά και για όσους ζουν ήδη στη χώρα, βοήθεια για την πρόσβαση σε επαγγελματικές ευκαιρίες και νομικές υπηρεσίες. Η πλειονότητα των εκατοντάδων ανθρώπων που φτάνουν καθημερινά για να ενταχθούν στην ουκρανική κοινότητα στην Ελλάδα είναι γυναίκες και παιδιά, και τα δίκτυα με τα οποία συνεργάζεται το Δίκτυο Μέλισσα λειτουργούν κυρίως υπό την καθοδήγηση γυναικών.

Αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών του πολέμου σε όλο τον κόσμο

  • Ο οργανισμός Save the Children USA έχει ως αποστολή την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού εκατομμυρίων παιδιών, δεδομένου ότι η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί προμηθεύουν πάνω από το ένα τέταρτο του σιταριού παγκοσμίως, και ο πόλεμος εμποδίζει τις εξαγωγές βασικών προμηθειών τροφίμων σε πολλές χώρες. Το ταμείο Global Hunger Crisis Fund του οργανισμού προσπαθεί να προσεγγίσει τα παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες και επιδεινούμενες κρίσεις επισιτιστικής ανασφάλειας σε χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως, μεταξύ άλλων, στη Δυτική Ασία και στη βορειοανατολική Αφρική.
  • Ο οργανισμός Doctors Without Borders USA (Γιατροί Χωρίς Σύνορα – ΗΠΑ) επικεντρώνεται στην παροχή έκτακτης υγειονομικής περίθαλψης σε ανθρώπους που πλήττονται διαχρονικά από κρίσεις που δεν έχουν την απαιτούμενη προβολή, ειδικά τη δεδομένη χρονική περίοδο, που η προσοχή όλου του κόσμου είναι στραμμένη στην Ουκρανία. Το ταμείο Επείγουσας Βοήθειας (Emergency Relief Fund) δίνει την ευελιξία στον οργανισμό να ανταποκρίνεται εγκαίρως στις πιο πιεστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων, σε χώρες στη Δυτική και στη Νότια Ασία, καθώς και στην κεντρική Αφρική. Καθώς μειώνεται η χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις στον δυτικό κόσμο, η υποστήριξη αυτή καθίσταται όλο και πιο απαραίτητη.

Στο πλαίσιο της κοινωφελούς δράσης του, το ΙΣΝ «αξιολογεί διαρκώς τις υφιστάμενες και τυχόν νέες ανάγκες που προκύπτουν, καθώς και του καλύτερου δυνατού τρόπου αντιμετώπισής τους, με το βλέμμα όχι μόνο στην άμεση κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών αλλά και στη μακροπρόθεσμη αντιμετώπισή τους. Το ΙΣΝ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και να εξετάζει τις συνέπειές του σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» αναφέρει η ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ