Εντοπίστηκε ένα νέο είδος ανθρώπου στην Ινδονησία

Μπροστά σε ένα εύρημα που αλλάζει τα δεδομένα για τους ανθρωπολόγους, βρέθηκε μια ομάδα επιστημόνων που ερευνούσαν ένα σπήλαιο στην Ινδονησία: Ανακάλυψαν σκελετούς που ανήκουν σε ένα είδος ανθρώπου που μέχρι τώρα δεν είχε εντοπιστεί και μάλιστα κάποιοι θεωρούν ότι αυτά  τα πλάσματα μπορεί να ζουν στις ζούγκλες μέχρι και σήμερα.

Ήταν το 2003 όταν οι Βρετανοί επιστήμονες ερευνούσαν το ασβεστολιθικό σπήλαιο Λιανγκ Μπούα στο απομακρυσμένο νησί Φλόρες της Ινδονησίας, και βρέθηκαν μπροστά σε ένα ανθρώπινο σκελετό που ήταν θαμμένος στο έδαφος. Η προσεκτική εξέταση του ευρήματος οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι βρίσκονταν «πρόσωπο με πρόσωπο» με ένα νέο είδος του ανθρώπινου γένους.

Ο σκελετός ανήκε σε γυναίκα που είχε ύψος περίπου ενός μέτρου και οι επιστήμονες αποκάλεσαν το είδος αυτό «Χόμπιτ», από το έργο του Τόλκιν. Η επιστημονική ονομασία είναι Homo floresiensis.

Ο καθηγητής Πίτερ Μπράουν, του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας δήλωσε ότι θα ήταν λιγότερο έκπληκτος αν είχε ανακαλύψει εξωγήινο.

Το συγκεκριμένο είδος ανθρώπου είναι πιθανότατο να συνυπήρχε στο νησί με τον σύγχρονο άνθρωπο και μάλιστα ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μέλη φυλής που ίσως εξακολουθεί να κρύβεται στη ζούγκλα του νησιού!

Οι έρευνες των επιστημόνων στο σπήλαιο Λιανγκ Μπούα έφεραν στο φως συνολικά 13 σκελετούς με τα ίδια χαρακτηριστικά. Αυτοί οι «χόμπιτ» είχαν ύψος που έφτανε μέχρι το 1,2 μέτρα.

Tα ευρήματα στο σπήλαιο Λιανγκ Μπούα του νησιού Φλόρες υποχρεώνουν τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τις υφιστάμενες θεωρίες για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Πηγή: Το Ποντίκι
Φωτογραφία από Cherene Saradar από το Pixabay