Δωρεάν ολοσωματική εξέταση σπίλων στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης

Δωρεάν ολοσωματική εξέταση σπίλων (ελιών) καθώς και συμβουλευτική πληροφόρηση με παρεμβάσεις ειδικών του, θα παρέχει καθημερινά, από τις 10 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου 2022, το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και έγκαιρη αντιμετώπιση του μελανώματος και του καρκίνου του δέρματος. Οι δωρεάν εξετάσεις παρέχονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Επαγρύπνησης για τη νόσο.

Το μήνυμα της καμπάνιας είναι ότι «Κάθε έξι λεπτά ένας άνθρωπος χάνει τη μάχη με το μελάνωμα και αυτό πρέπει τώρα να αλλάξει. Μην περιμένεις. Ενημερώσου. Δράσε. Πρόλαβε». Οι προσερχόμενοι στο Νοσοκομείο για τις εξετάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τους ειδικούς να μιλούν για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος.

Οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού τους εύκολα και γρήγορα όλο το 24ωρο, μέσω των διαδικτυακών υπηρεσιών του Νοσοκομείου, στην ηλεκτρονική σελίδα www.nadn.gr και να προσέρχονται για τη δωρεάν προληπτική τους εξέταση στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, (Δελφών 124- είσοδος από την οδό Ψυχάρη λόγω έργων του μετρό). Η πλατφόρμα των ραντεβού ξεκινά στις 7/5.

Στην Ευρώπη, η επίπτωση του μελανώματος ποικίλλει, ενώ για τις μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, κυμαίνεται μεταξύ 3-5 ατόμων ανά 100.000 πληθυσμού για κάθε έτος. Αφορά άτομα όλων των ηλικιών, σε αντίθεση με άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος, οι οποίοι συναντώνται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών και συνδέονται άμεσα με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Το κακόηθες μελάνωμα κάνει μετάσταση σε λεμφαδένες και εσωτερικά όργανα, γι’ αυτόν τον λόγο η άμεση θεραπευτική αντιμετώπισή του είναι μείζονος σημασίας. Σε πρώιμα στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και να επιτευχθεί πλήρης ίαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ