Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών το καλοκαίρι

Ελευθερία Αρβανιτάκη, Νίκος Πορτοκάλογλου, Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης και Χρήστος Θηβαίος, Φοίβος Δεληβοριάς, Καίτη Γαρμπή, Active Member, Εισβολέας, Μαρία Ρίζου και Τάκης Ζαχαράτος, αλλά και Ute Lemper, Tiger Lillies, Placebo, Calexico και Sisters of Merci, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που θα ανέβουν φέτος το καλοκαίρι στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών στο πλαίσιο του ομώνυμου Φεστιβάλ, το οποίο μετά από δυο χρόνια πανδημίας κάνει μια νέα αρχή.

Για ένα «μικρό θαύμα που γίνεται στη δυτική Θεσσαλονίκη», έκανε λόγο η πρόεδρος της Μονής Λαζαριστών, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος.

Αναφερόμενος στο πλούσιο πρόγραμμα της διοργάνωσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Λάζαρος Κωνσταντινίδης τόνισε λόγω πανδημίας, φέτος είναι «μαζεμένα τρία χρόνια σε ένα καλοκαίρι».

«Πρόκειται για ένα πολιτιστικό γεγονός που δίνει περισσότερο οξυγόνο στην πόλη μας», είπε η κ. Πατουλίδου, η οποία αναφέρθηκε και στις εργασίες που γίνονται στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και έδωσε έμφαση στην ευρύτερη ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Γίνεται ένα restart στην περιοχή», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης, ενώ για την «κοσμογονία που θα συμβεί τα επόμενα χρόνια στη δυτική Θεσσαλονίκη» μίλησε ο ‘Ακης Σακισλόγλου, δημοσιογράφος και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φεστιβάλ, ο οποίος ωστόσο αναφέρθηκε και στα συγκοινωνιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δυτική Θεσσαλονίκη.

Το μεγαλύτερο μέρος του Φεστιβάλ καταλαμβάνουν φιλοξενούμενες παραγωγές -«έχει αξιοπιστία η Μονή Λαζαριστών και οι παραγωγοί τον προτιμούν», σημείωσε ο κ. Σακισλόγου- ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται στις 140 χιλιάδες ευρώ.

«Για πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια γίνεται τέτοιος προγραμματισμός με τόσο μικρό προϋπολογισμό», τόνισε ο Δημήτρης Χαλκιάς, μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής.

Ελληνική σκηνή 

Την αρχή του συναυλιακού καλοκαιριού, το πάρτυ έναρξης, κάνουν οι Speakeasies Swing Band (1/6) με ελεύθερη είσοδο. Ακολουθούν οι: Φοίβος Δεληβοριάς (4/6), Καίτη Γαρμπή (8/6), Εισβολέας και οι Χατζηφραγκέτα (9/6), Τσουβέλας & Πατσαλίδης (10/6), Μαρίζα Ρίζου (15/6), Μυστακίδης, Γραμμένος κ.α., το Μέτα Μπουλούκι (16/6), Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον Γιώργο Περρή (22/6), Δημήτρης Μπάσης (26/6), “Τα σμυρναίϊκα τραγούδια ποιος σου τα μαθε» με Παντελή Θαλασσινό και Μαριώ (27/6), Τάκης Ζαχαράτος (6/7), Νίκος Πορτοκάλογλου (31/8) και το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με Μίλτο Πασχαλίδη και Χρήστο Θηβαίο 10/9.

Διεθνής σκηνή

Η αρχή γίνεται με τον Nick Mason (3/6) και συνεχίζεται με τους Dropkick Murphys (14/6), την κορυφαία περφόρμερ Ute Lemper (8/7) με το αφιέρωμα στο Τάνγκο και τον Άστορ Πιατσόλα, τους Tiger Lillies (14/7), τους Negresess Vertes (19/7), τους Placebo (20/7), τους Calexico (26/7), τους Sisters of mercy (3/8) και τους ποπ Marcus & Martinus (6/8)

Χιπ-Χοπ δρόμοι

«Απάντηση στη βία», χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ τη νέα ενότητα «Χιπ-Χοπ δρόμοι», η οποία στοχεύει στο να προσελκύσει νέους από ολόκληρη την πόλη, «ένα κοινό που ίσως να μην έχει ξανά επισκεφθεί τη Μονή Λαζαριστών», όπως τόνισαν οι διοργανωτές.

Στο φεστιβάλ θα εμφανιστούν οι πρωτεργάτες του είδους Active Member (28/6), με 30 χρόνια ενεργή δράση και foul ηλεκτρική μπάντα, ο Bloody Hawk σε ένα εκρηκτικό double bill με τον ανερχόμενο Dani Gambino (17/6), οι Λόγος Τιμής σε ένα πολυαναμενόμενο comeback (1/7) και οι Joker/Two Face για τον εορτασμό των 10 ετών ύπαρξής τους (16/9).

«Τα σμυρνέικα τραγούδια ποιος σου τα μαθε»

Το Φεστιβάλ, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή έχει συμπεριλάβει την εκδήλωση “Τα σμυρνέικα τραγιούδια ποιος σου τα μαθε» (27/6) με τους Παντελή Θαλασσινό, Μαριώ, Γιώργο Μπαγιώκη την Έλσα Μουρατίδου και το συγκρότημα Μανεριτζήδες που τους συνοδεύει. Συμμετέχει ο Σύλλογος Μικρασιατών Ουσάκ. Τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Βασίλης Κασούρας και τη σκηνοθετική ο Δημήτρης Σακατζής.

Την ταυτότητα του φετινού Φεστιβάλ σχεδίασε ο Αλέξανδρος Κόκκας που χρησιμοποιώντας αναγνωρίσιμα στοιχεία από το κτίριο και με επιρροές από τον τρόπο της ρώσικης πρωτοπορίας, καθώς στο MOMus στη Μονή Λαζαριστών φιλοξενούνται μερικά από τα πιο διάσημα έργα αυτού του κινήματος.

Η διοργάνωση του 2022 υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Παύλου Μελά κι έχει την στήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ