Εγκαινιάστηκε στις Σέρρες το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης, πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης»

Η πόλη των Σερρών απέκτησε ύστερα από δεκαέξι χρόνια συστηματικών προσπαθειών ένα σύγχρονο μουσείο εικαστικής τέχνης, χάρη στη σημαντική δωρεά έργων του μεγάλου Έλληνα και διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτέχνη, Κωνσταντίνου Ξενάκη, που φέρει και το όνομά του.

Το όραμα του πρωτοποριακού καλλιτέχνη έγινε πραγματικότητα ύστερα από συστηματικές και πολύχρονες προσπάθειες διαχρονικά των δημοτικών αρχών του δήμου Σερρών, της τοπικής κοινωνίας, του Σωματείου Σερραίων Πολιτεία με το συντονισμό του στενού φίλου του Ξενάκη και καθηγητή του Α.Π.Θ. Αριστοτέλη Νανιόπουλου, ο οποίος δώρισε 13 έργα του καλλιτέχνη, ενώ στο μουσείο – πινακοθήκη υπάρχει και ένας μικρότερος αριθμός έργων άλλων δωρητών.

Το μουσείο βρίσκεται στο παλιό στρατόπεδο Παπαλουκά, εντός του οποίου θα λειτουργήσει το πάρκο πολιτισμού δήμου Σερρών «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με στόχο να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να εξελιχθεί σε πολιτιστική κοιτίδα της τοπικής κοινωνίας της πόλης των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Cultural Dipole «Δημιουργία πολιτιστικού διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή» του προγράμματος INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020». Σημειώνεται ότι ο έτερος πολιτιστικός πόλος, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, το ιστορικό μουσείο στο Πετρίτς (Petrich) της Βουλγαρίας, που συνορεύει με την Π.Ε. Σερρών, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 Μαΐου.

Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην εξέλιξη του έργου του πρωτοπόρου εικαστικού και σε ολόκληρη την καλλιτεχνική του διαδρομή, με τη χρήση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και οπτικοακουστικού υλικού. Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουνίου 2020.

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε στο Κάϊρο το 1931, αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι, ενώ από τη δεκαετία του 90 μοίραζε το χρόνο του μεταξύ Παρισιού και Αθήνας για να εγκατασταθεί μόνιμα τα τελευταία χρόνια στο σπίτι και ατελιέ του στο Παγκράτι.

Θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος της μεταμοντέρνας τέχνης και τα έργα του είναι γνωστά για την σημειολογία τους και τον συνδυασμό κωδικών, γραμμάτων διαφόρων αλφαβήτων και διαφόρων αντικειμένων, κατά την προσωπική τεχνοτροπία του καλλιτέχνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Wikimedia Commons