Προσθήκη της προσωνυμίας «Μίκης Θεοδωράκης» στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

Με υπουργική απόφαση ικανοποιήθηκε το αίτημα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, της προσθήκης της προσωνυμίας «Μίκης Θεοδωράκης» στην ονομασία του. Η επίσημη ονομασία του σχολείου πλέον είναι:

3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

«Μίκης Θεοδωράκης»

Το σχολείο πριν από 9 χρόνια είχε κάνει μία εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη, για την οποία όταν ενημερώθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης απάντησε με την ακόλουθη επιστολή:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση χαιρετώ την τόσο τιμητική για μένα πρωτοβουλία σας και σας ευχαριστώ.

Όπως γνωρίζετε, έχω αφιερώσει τη ζωή μου και το έργο μου στην Πατρίδα μας και στον ελληνικό λαό.

Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο, γιατί γεννήθηκα Έλληνας, κληρονόμος μιας Ιστορίας και ενός Πολιτισμού μοναδικού, για τον οποίο όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να είναι περήφανοι. Και παράλληλα φορτωμένοι με μεγάλη ευθύνη, ώστε η κληρονομιά αυτή να εξακολουθεί να ακτινοβολεί ακόμα και μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές που περνάμε τώρα.

Ο κάθε μαθητής, η κάθε μαθήτρια οφείλει να σκύψει σοβαρά επάνω στους αγώνες, τις σκέψεις και τα έργα των Ελλήνων από την εποχή του Ομήρου έως σήμερα. Αυτό θα σας θωρακίσει, θα σας κάνει περήφανους και δυνατούς. Και μόνο η σκέψη ότι είσαστε οι υπερασπιστές και οι συνεχιστές της Ρωμιοσύνης θα σας προσφέρει μια τόσο μεγάλη ψυχική και ηθική δύναμη, ώστε να αντιμετωπίσετε από θέση ισχύος τους σημερινούς εχθρούς του Λαού και της Πατρίδας μας.

Σας χαιρετώ.

Μίκης Θεοδωράκης