Προστασία της Πάρνηθας μέσω του Vodafone Smart Forest

Με την πρωτοβουλία Vodafone Smart Forest δημιουργείται στην Πάρνηθα το πρώτο «έξυπνο» δάσος στην Ελλάδα που εντοπίζει έγκαιρα τη φωτιά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τη δύναμη του Vodafone Green Network, ένα πιλοτικό, τεχνολογικό έργο που θα συμβάλει στην προστασία του δάσους μέσω του έγκαιρου εντοπισμού φωτιάς και καπνού και της άμεσης ειδοποίησης των αρχών.

Η πρωτοβουλία Vodafone Smart Forest, βασίζεται σε έναν συνδυασμό τεχνολογιών, όπως το Internet of things (IoT) και την τεχνητή νοημοσύνη (AI), και μας δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης φωτιάς.

Πρόκειται για ένα τριπλό σύστημα παράλληλου ελέγχου, το οποίο αποτελείται από μία πανοραμική 360 τεχνολογία ανίχνευσης μέσω ειδικής θερμικής κάμερας μεγάλων αποστάσεων, κάμερες διπλού φάσματος και ειδικές Super Starlight κάμερες παρακολούθησης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το προηγμένο αυτό σύστημα ζωντανής παρακολούθησης, όλο το 24ωρο, σε ενδεχόμενο ανίχνευσης φωτιάς ή καπνού ενεργοποιεί αυτόματα συναγερμό και ειδοποιεί τις αρχές.

Έτσι, συμβάλουμε αποτελεσματικά στην προστασία αυτού του εμβληματικού δάσους αλλά και σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Wikimedia Commons