Vegan Life Festival Thessaloniki το Σαββατοκύριακο

Τα θετικά που προσφέρει η χορτοφαγία σε αθλητές υπεραποστάσεων, η πορεία που ακολουθεί όποιος θέλει να γίνει φωνή για τα ζώα και τα δικαιώματά τους, τα μυστικά της vegan μεσογειακής κουζίνας, τα βήματα για πρωτεϊνικά σνακ και πολλές ακόμη πτυχές του βιγκανισμού ως στάσης ζωής αναδεικνύονται στο Vegan Life Festival Thessaloniki, που διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Με τη συμμετοχή πάνω από 80 εκθετών vegan γευστικών προτάσεων, cruelty free και zero waste προϊόντων, με ομιλίες καθηγητών Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας, αθλητών, διατροφολόγων, εργαστήρια, δημιουργική απασχόληση για παιδιά, η γιορτή όσων ενδιαφέρονται για έναν φιλικότερο τρόπο ζωής προς τα ζώα, τον πλανήτη και τον άνθρωπο ανοίγει τις πόρτες της, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Γαστρονομίας της πόλης.

«Το Vegan Life Festival πραγματοποιείται από το 2016 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με μοναδικό στόχο να προβάλλουμε τη vegan ιδέα. O βιγκανισμός ενώ συχνά συγχέεται μόνο με τη διατροφή, πραγματικά είναι ένας τρόπος ζωής αρκετά ολιστικός, ο οποίος αποσκοπεί στο να αποκλείσεις στο μέτρο του εφικτού και του δυνατού όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και σκληρότητες απέναντι στα ζώα, είτε πρόκειται για ρουχισμό, είτε για φαγητό», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο project manager Vegan Life Festival, Πάνος Χαλόφτης.

«Το Vegan Life Festival απευθύνεται πρωτίστως σε όσους δεν έχουν υιοθετήσει τον vegan τρόπο ζωής, αλλά θα έρθουν με καλή διάθεση για να ρωτήσουν, να μάθουν και θέλουν να καταλάβουν τι είναι αυτό το διαφορετικό που εμείς προτείνουμε. Στην ουσία είναι κάτι το οποίο έχουμε όλοι μέσα μας. Είναι η ηθική στάση απέναντι στα ζώα. Ταυτόχρονα, όμως, οι συνήθειές μας πάνε κόντρα με τη φιλοσοφία μας», τόνισε.

Αποστολή του βίγκαν ακτιβιστή σήμερα είναι να κάνει αυτή τη σύνδεση και να εξηγήσει ότι το τρόφιμο που έχεις στο πιάτο σου ή το ρούχο που φοράς, το οποίο είναι ζωικής προέλευσης έχει από πίσω μία διαδικασία με την οποία δεν είσαι σύμφωνος. Οπότε η σύνδεση είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή, υπογράμμισε. 

Σε ό,τι αφορά τον βιγκανισμό ως διατροφή, ο Πάνος Χαλόφτης σημείωσε ότι «στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη παράδοση στη φυτοφαγία» και ότι «η αυθεντική μεσογειακή διατροφή τις δεκαετίες του ‘30-‘60 ήταν κατά 93% vegan».

Στο Festival θα μιλήσουν ο Μιχάλης Δημητρουλάκης, Θεολόγος – Θρησκειολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ Κοινωνιολογιας της Θρησκείας στο ΕΚΠΑ, ο οποίος θα απαντήσει στο ερώτημα «Μπορώ αν είμαι χριστιανός να είμαι και vegan;», η ηθοποιός και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων Τάνια Τρύπη, με θέμα «Απλά θυμήσου πώς ένοιωθες τότε… Η επιστροφή», ο Βασίλειος Μιχελάκης, vegan ακτιβιστής, Athens Animal Save Organizer (The Save Movement), Content Creator, με θέμα «Πώς να γίνεις μια φωνή για τα ζώα» και ο Σταύρος Καραγεωργάκης, δρ. φιλοσοφίας, συγγραφέας με θέμα «Η ριζοσπαστική πολιτική του βιγκανισμού».

«Χημεία… Και τέρατα. Η χημεία στα φυσικά προϊόντα» είναι το θέμα της ομιλίας της Δώρας Παπαδοπούλου, χημικού του ΑΠΘ, ο Παναγιώτης Παναρίτης, δρομέας υπεραποστάσεων θα μιλήσει για τη χορτοφαγία και τις υπεραποστάσεις, ο Θεόφιλος Κωφίδης, εισηγητής grafts και δάσκαλος AcroYoga θα μιλήσει για τον βιγκανισμό και τη διορθωτική άσκηση, η Αναστασία Ζώταλη, διατροφολόγος θα παρουσιάσει «τη vegan μεσογειακή κουζίνα, έναν θησαυρό υγείας στο πιάτο μας» και ο Κωνσταντίνος Κούτσικας, διαιτολόγος-διατροφολόγος, RD, ιδρυτής του plantbased.gr θα αναλύσει τη vegan διατροφή: από τη θεωρία στην πράξη.

Οι επισκέπτες του Vegan Life Festival θα μάθουν, μεταξύ άλλων, να φτιάχνουν εύκολες και νόστιμες σάλτσες για ζυμαρικά από την Ελένη Ταϊρίδου, vegan food blogger, δημιουργό/ ιδιοκτήτρια του whenhelencooks.com, καλοκαιρινά, πολύχρωμα smoothie από την Κρύστα Παραμύθη, vegan blogger, «Vegan Home», εύκολα λουκάνικα με seitan από τον Κωνσταντίνο Δήμουλα, vegan food blogger, «BeetsMe» και πρωτεϊνικά σνακς από τη Χριστίνα Ζουπάνου, vegan food & lifestyle blogger @aveganfoodie.

To Vegan Life Festival Thessaloniki διοργανώνεται αύριο, Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 23:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ