Συμπαίκτες στον αγώνα κατά της βίας ΑΠΘ, ΕΠΣΜ και ΟΗΕ

Το Σάββατο 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ και της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας και υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το 2ο ποδοσφαιρικό τουρνουά, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αλκιβιάδη Καμπανού και έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον θρυλικό τερματοφύλακα Λεβ Γιασίν.  

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στα γήπεδα των ΤΕΦΑΑ που βρίσκονται στην περιοχή της Θέρμης, με το τουρνουά να ανοίγει την αυλαία του στις 17:00. Στο τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή ακαδημιών ομάδων της ΕΠΣΜ, του Άρη, του Ηρακλή, του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και παιδιών προσφυγικών δομών, έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή πάνω από 200 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών.  

«Πρόκειται για συνεργασίες που έχουν στόχο την ανάδειξη του ποδοσφαίρου ως κοινωνικό φαινόμενο. Ο αδικοχαμένος Άλκης ήταν φοιτητής της ΝΟΠΕ και αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για εμάς να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε φαινόμενα βίας στο χώρο του αθλητισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. Για να προσθέσει, στρέφοντας το βλέμμα του στο μέλλον: «Πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί σε ετήσια βάση αυτό το ποδοσφαιρικό τουρνουά. Ωστόσο, ως ΑΠΘ, θα κάνουμε κι άλλες δράσεις, με περισσότερο ακαδημαϊκό χαρακτήρα (π.χ. συνέδρια)».  

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης, ο οποίος στάθηκε στον ενωτικό χαρακτήρα του ποδοσφαίρου. «Δεν μας χωρίζει κάτι. Είμαστε αντίπαλοι μέσα στο γήπεδο για 90 λεπτά ή όσο διαρκεί κάθε αθλητική δραστηριότητα, ωστόσο από εκεί και πέρα τα προβλήματα όλων μας είναι κοινά, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη γλώσσα, τη θρησκεία», τόνισε ο κ. Τζέτζης και κατέληξε: «Σας προσκαλώ όλους για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε με ευαισθησία και αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας».  

Υπεύθυνος της οργανωτικής επιτροπής του τουρνουά, το οποίο στην παρθενική του εμφάνιση είχε ως πρόσωπο αναφοράς τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, είναι ο Θωμάς Μεταξάς, καθηγητής των ΤΕΦΑΑ. «Το ποδόσφαιρο δεν παράγει τη βία. Οι άνθρωποι την παράγουν. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει κάτι για να χωρίσουμε. Γι’ αυτό και οι ομάδες που θα αγωνιστούν θα είναι μικτές», τόνισε ο κ. Μεταξάς, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για την παροχή αθλητικού υλικού.  

«Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Η παιδεία είναι ο τρόπος για να καταπολεμηθεί η βία σε όλους τους χώρους. Κι όταν, μάλιστα, η παιδεία δοθεί στους νέους με σωστό τρόπο, μπορεί να γίνει ένα “πυρηνικό όπλο”», επισήμανε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γιουρούκαλης, γραμματέας της ΕΠΣΜ. Για να συμπληρώσει πως όλοι οι αγωνιζόμενοι θα φέρουν στις μπλούζες τους το λογότυπο «Πάσα στα Θρανία», το πρόγραμμα που “τρέχει” για τη συγκέντρωση αθλητικού υλικού που θα δοθεί στις ομάδες των δομών.  

Μάλιστα, προς τιμήν του Άλκη, η ομάδα Κ10 θα είναι η “Α”, η ομάδα Κ11 η “Λ”, η ομάδα Κ12 η “Κ”, η ομάδα Κ13 η “Η” και η ομάδα Κ14 η “Σ”, σε μία ακόμη κίνηση συμβολικού χαρακτήρα στη μνήμη του αδικοχαμένου 19χρονου που δολοφονήθηκε στην περιοχή της Χαριλάου τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Phan Minh Cuong An από το Pixabay