Τα δημοτικά σχολεία της Αττικής «πρωταθλητές» στην ανακύκλωση

Σε «πρωταθλητές» στην ανακύκλωση αναδεικνύονται τα δημοτικά σχολεία της Αττικής. Με χαμόγελα, φωνές και ενθουσιασμό, τα «τεταρτάκια» και τα «πεμπτάκια» μαθαίνουν για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, το σεβασμό στο περιβάλλον και την πόλη, τρέχοντας, γελώντας και παίζοντας. Με την έμπρακτη συνδρομή, την εκπαίδευση και την ενθάρρυνση σπουδαίων Ελλήνων Ολυμπιονικών και σε συνεργασία με τους δασκάλους τους, τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό πρόγραμμα ανακύκλωσης που στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς των πολιτών της πρωτεύουσας η οποία φαίνεται ότι δείχνει το δρόμο δυναμικά σε όλους. Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα με το όνομα «Τα δημοτικά σχολεία πρωταθλητές στην ανακύκλωση» διοργανώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το παράδειγμα του 94ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Έπειτα από μία σύντομη βιντεοπαρουσίαση της αθλητικής της πορείας, μιλώντας στα παιδιά της πέμπτης τάξης του 94ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, η σπουδαία πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής Μαρία Αλεβίζου, αφού «αποθεώθηκε» τόνισε: «Οι λεπτομέρειες σε κάνουν πρωταθλητή. Εάν είμαστε προσεκτικοί και βάλουμε τάξη στο περιβάλλον, μπορούμε να βάλουμε και μία τάξη στη ζωή μας. Αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία, επιμονή, υπομονή, πίστη, προσπάθεια με πειθαρχία και βέβαια συνεργασία για την επίτευξη των στόχων μας σε όλες μας τις υποθέσεις», Ενώ, μέσα από ενδιαφέρουσες και παραστατικές ερωτοαπαντήσεις προκαλεί όχι μόνο το ενδιαφέρον, αλλά και τον ενθουσιασμό των παιδιών που συμμετέχουν ζωηρά και με χαρά.

Ώρα για παιχνίδι. Τα παιδιά βγαίνουν στο προαύλιο. Οι μικροί πρωταθλητές χωρίζονται σε δύο ομάδες. Τρέχουν, συλλέγουν από ειδικές τσάντες ανακύκλωσης ένα υλικό, και πάλι με ταχύτητα τα τοποθετούν στον κίτρινο (χαρτί) ή στον μπλε κάδο. Η «μπάλα» στον Ολυμπιονίκη αθλητή της θρυλικής ομάδας βόλεϊ του 2004, Βασίλη Κουρνέτα. Συντονίζει και ενθουσιάζει τα παιδιά. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει: «Προσπαθούμε οι Έλληνες πρωταθλητές να εμπνεύσουμε τα παιδιά με όλη την αγωνιστική μας πορεία και προωθώντας τις αρχές του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, προκειμένου να περάσουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης. Είναι ένας αγώνας διαφορετικός, αλλά εξίσου σημαντικός. Τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές αρχές της ανακύκλωσης, δημιουργούν γωνιές ανακύκλωσης στην ίδια την τάξη και μαθαίνουν ότι τα υλικά δεν τα πετάμε, αλλά τα ανακυκλώνουμε».

Υπογραμμίζει επίσης ότι: «Οι Έλληνες πρωταθλητές παρά το βαρύ πρόγραμμά τους είτε ως αθλητές είτε ως προπονητές, έχουν ανταποκρίνονται πολύ θερμά σε τέτοιου είδους δράσεις», διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι στο πλευρό της νέας γενιάς με κάθε τρόπο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΥΠΕΝ, «κατά τη διάρκεια του προγράμματος, στα σχολεία που θα συμμετέχουν, εκτός από την ζωντανή παρουσίαση για τον τρόπο ανακύκλωσης στην πηγή, θα τοποθετηθούν δωρεάν μπλε και κίτρινες τσάντες ανακύκλωσης στις σχολικές αίθουσες και μπλε και κίτρινοι κάδοι στους προαύλιους χώρους των σχολείων, θα δοθεί διαδραστικό υλικό, ενώ θα υλοποιηθούν και εκπαιδευτικά παιχνίδια ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν την διαλογή στη πηγή με βιωματικό τρόπο».

Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, «η πρώτη πιλοτική φάση του προγράμματος περιλαμβάνει την επίσκεψη σε 17 σχολεία σε όλη την Αττική όπου εκτός από στελέχη του ΥΠΕΝ, θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. Πεποίθησή μας είναι ότι οι διακεκριμένοι αθλητές μας θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές των ιδεών που επιθυμούμε να «επικοινωνήσουμε» στους μικρούς μας μαθητές σχετικά, με την ανακύκλωση και τη Διαλογή στην Πηγή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η ανταπόκριση και η συμμετοχή των παιδιών, αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα μάς εξέπληξε. Ήταν μία καταπληκτική πρωτοβουλία, αφού τα παιδιά έχοντας μπροστά τους σημαντικές προσωπικότητες του αθλητισμού έδειξαν σημαντικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά θέματα», αναφέρει από την πλευρά της η Ευγενία Τριανταφύλλου, αναπληρώτρια διευθύντρια του 94ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει περιβαλλοντική εκπαίδευση σε αυτές τις ηλικίες, αφού τα παιδιά όχι μόνο είναι πιο δεκτικά, αλλά διαμορφώνουν επίσης τάσεις, δεξιότητες και συνήθειες, που αυτές τα συντροφεύουν και στο υπόλοιπο της ζωής τους», επεσήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από ElisaRiva από το Pixabay