Ένα δείπνο φτιαγμένο από …πλαστικά στρώθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ένα δείπνο εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένο από …πλαστικά και άλλα σκουπίδια, στρώθηκε το μεσημέρι κάτω από την Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα τραπέζια, οι καρέκλες, τα τραπεζομάντηλα που χρησιμοποιήθηκαν, όπως επίσης τα πιάτα, τα ποτήρια, τα μαχαιροπίρουνα, ακόμη και τα φαγητά, ήταν όλα από πλαστικό.

Το ιδιαίτερο μενού, που προσφέρθηκε στους πολίτες με στόχο να τους ευαισθητοποιήσει ώστε να αλλάξουν άμεσα καταναλωτικές συνήθειες και να απεξαρτητοποιηθούν από την χρήση των πλαστικών, περιελάμβανε για ορεκτικό «Πλαστικοκεφτέδες». Αμέσως μετά, σερβιρίστηκε σούπα με γεύση «Η Μολυσμένη», ενώ το κυρίως πιάτο ήταν «Βρωμολίνια με σως γυαλιού και επικάλυψη μικροπλαστικού», που συνοδευόταν από σαλάτα «Εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα με φρεσκοκομμένο αλουμίνιο και ντρέσινγκ από οξύ».

Όσο για το επιδόρπιο που μπορούσαν να «δοκιμάσουν» όσοι βρέθηκαν στην Καμάρα ήταν «Πλαστικότα» ή «Κέικ ‘Οζοντος», ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να επιλέξουν να πιουν «Λιωμένο νερό Ανταρκτικής» ή «Νεκρή Μαίρη» (μεθάνιο, άνθρακας, λιωμένος πάγκος και μία πρέζα γόπας).

Η πρωτότυπη αυτή δράση διοργανώθηκε από το «Οικόπολις – Μία Παράλληλη Πόλη», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σε μία προσπάθεια να τονιστεί πως τα μικροπλαστικά είχαν από καιρό εντοπιστεί στο περιβάλλον, αλλά και στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, ενώ πλέον εντοπίζονται και στο ανθρώπινο αίμα.

«Θεωρούμε ότι δεν έχουμε άλλο χρόνο μπροστά μας. Πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές και σε ευρεία κλίμακα. Και οι αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν από τον καθένα και την καθεμία, εάν θέλουμε ο ανθρώπινος πολιτισμός να συνεχιστεί. Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να δημιουργήσουμε ευαισθητοποίηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Όμως η καταστροφή βαδίζει με πιο γοργά βήματα, απ’ ό,τι οι αλλαγές» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος του «Οικόπολις», Χρήστος Γκουντινάκος.

Πέρα από το σημερινό «πλαστικό δείπνο», όπως ονομάστηκε από τους διοργανωτές, προγραμματίζεται γι αύριο καθαρισμός στον ποταμό Αλιάκμονα. Το ραντεβού με όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην επιχείρηση έχει οριστεί στις 11:30 το πρωί στην Αλεξάνδρεια (στο σημείο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι Αγ.Ιωάννης).

Στον καθαρισμό του ποταμού Αλιάκμονα συμμετέχουν πέρα από το «Οικόπολις – Μία Παράλληλη Πόλη», η Κινηματόδρασις – Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ