Προγράμματα «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» – Περίπου 7.000 οι ωφελούμενοι

Περίπου 7.000 αγρότες, κτηνοτρόφοι και μεταποιητές ήταν οι ωφελούμενοι από τα 50 προγράμματα που εκπόνησε στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».

Ο φορέας στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, η διευθύνουσα σύμβουλος της «Νέας Γεωργίας», Έφη Λαζαρίδου, το 25% των ωφελούμενων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος παρήγαγε νέα προϊόντα με υπεραξία, ενώ σε ποσοστό που φτάνει το 88% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους.

Το 58,8% των ανέργων και το 33,3% των υποαπασχολούμενων ωφελούμενων βρήκε δουλειά. Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, που έδωσε στη δημοσιότητα ο φορέας, για κάθε ένα ευρώ των προγραμμάτων του, το εκτιμώμενο αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία είναι 3,6 ευρώ.

Η «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών υλοποιούν το πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής, με θέμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία», με στόχο την βελτιστοποίηση του γενετικού υλικού στις βασίλισσες μέλισσες και την ανάπτυξη ανθεκτικότερων και παραγωγικότερων μελισσοσμηνών. Η κ. Λαζαρίδου τόνισε ότι ανάλογο πρόγραμμα υλοποιείται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από αυτό θα ωφεληθούν 1.000 με 1.500 μελισσοκόμοι.

Στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης και υποστήριξης “ Αγροανέλιξη” έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής 25 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα και έχουν λάβει μικροχρηματοδοτήσεις συνολικής αξίας 110.000 ευρώ. Σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα η πρόσκληση για συμμετοχή στον τρίτο κύκλο του προγράμματος.

H «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υλοποιεί το εγχείρημα Trophy-Τροφή που υποστηρίζει το ελληνικό αγροδιατροφικό οικοσύστημα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου και τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Tina Korsbæk Holm από το Pixabay