Ενημερωτική εκδήλωση για τη δωρεά μυελού των οστών στη ΧΑΝΘ

Σήμερα μόλις οι 4 από τους 10 ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών και αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η ζωή του υπόλοιπου 60% των ασθενών είναι να βρεθεί συμβατός δότης μέσα από την Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα με τον ΕΟΜ.  Στοχεύοντας στην ενημέρωση για τη ενημέρωση των πολιτών  για τη δωρεά μυελού των οστών  ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Μυελού των Οστών – ΠΑΣΜΜΟ, το σωματείο RED-Y, με την συνδρομή και υποστήριξη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων – ΕΟΜ και με την υποστήριξη του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας συνδιοργανώνουν αύριο (21 Ιουνίου) από τις 10:00 έως τις 20:00, εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ.

«Στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων  πληθυσμού υπάρχουν μόνο 160.000 εθελοντές δότες, αριθμός  που θεωρείται εξαιρετικά μικρός και στον οποίο πρέπει να συμβάλλουμε όλοι για να τον κάνουμε  μεγαλύτερο. Η επίκαιρη περιπέτεια της κυρίας Ρεγγίνας Μακέδου και η θετική της στάση ζωής μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αποτελεί πηγή έμπνευσης της εκδήλωσης  αυτής (21η Ιουνίου παραμονή των γενεθλίων της) για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε περισσότερους νέους  που θα ήθελαν να γίνουν δότες μυελού των οστών για να σωθεί ένα παιδί, ένας συνάνθρωπός μας, κάπου στον κόσμο» επισημαίνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης .

Υπενθυμίζεται, ότι η Ρεγγίνα Μακέδου, είναι γυμνάστρια από την Καβάλα η οποία από την πρώτη στιγμή που διαγνώστηκε με λευχαιμία δεν έχασε το κουράγιο και την αισιοδοξία της και πρόσφατα υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών .  Αμέσως μετά τη μεταμόσχευση είχε γράψει στο λογαριασμό της σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης :« Η ώρα 0! Τα νέα μου γενέθλια .Αυτό είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών… δεν είναι χειρουργείο! Μέσα από μια ουσιαστικά μετάγγιση παίρνουμε τα κύτταρα που χρειαζόμαστε .Είναι εύκολο;Η διαδικασία ναι…. Η αποκατάσταση όχι… ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και εύχομαι να με αγαπήσει το μόσχευμα όπως το αγαπάω και γώ …Πονάς; Είχα κάποιες μέρες δύσκολες με κάποιες παρενέργειες που έχουν όλοι όσοι κάνουν χημείες αλλά όχι δεν πονάω… κοιμάμαι όμως κοιμάμαι πολύ. Πότε θα βγεις; Δεν ξέρω… όταν οι γιατροί μου το θεωρήσουν ασφαλές. Πως νιώθεις; Νιώθω ευγνωμοσύνη που στάθηκα τόσο τυχερή και βρήκα δότη και έχω το δικαίωμα να παλέψω για τη ζωή μου.»
«Γίνετε δότες μυελού των οστών σήμερα .Δώστε αίμα και αιμοπετάλια. Ελάτε να γίνουμε μια κοινωνία καλύτερη έστω μέσα από αυτό» είναι το μήνυμα που δίνει η Ρεγγίνα Μακέδου.

Κατά τη διάρκεια της αυριανής  εκδήλωσης οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να μάθουν  περισσότερα για τη σημασία της δωρεάς μυελού των οστών, ενώ όσοι είναι 18 έως 45 ετών μπορούν να εγγραφούν στην Παγκόσμια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών μέσω ελάχιστου δείγματος προσφοράς σιέλου που εθελοντές και στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων θα συλλέγουν τηρώντας το απαραίτητο υγειονομικό πρωτόκολλο. Πρόκειται για μια διαδικασία πολύ απλή για τον δότη, αλλά υπερπολύτιμη για τον ασθενή λήπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από wagnercvilela από το Pixabay