Ημέρα Ευαισθητοποίησης από το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στις φυλακές Διαβατών

Για τη νέα ζωή που θέλουν να ξεκινήσουν, μετά την έκτιση της ποινής τους, για τα ταξίδια που ονειρεύονται να κάνουν, για τις ρίζες τους αλλά και τα βιώματά τους μίλησαν σήμερα, οι μαθητές- κρατούμενοι του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μέσα στο γενικό κατάστημα κράτησης Διαβατών.

Στην Ημέρα Ευαισθητοποίησης που έγινε το πρωί, εκπαιδευόμενοι παρουσίασαν τις εργασίες τους για τις χώρες που θέλουν να ταξιδέψουν και μοίρασαν το περιοδικό που εξέδωσαν με την συνδρομή των εκπαιδευτικών Εύας Τζένου και Κλαίρης Κώστογλου, με τις ιστορίες της ζωής τους, τις σκέψεις τους για την εκπαίδευση σε μια φυλακή και το τι σημαίνει να είσαι Ρομά.

Στις «Διαδρομές Εντός-Εκτός» όπως ονομάζεται το περιοδικό,κρατούμενοι αφηγούνται σημαντικά περιστατικά της ζωής τους, μετρούν τα λάθη τους, τη σχέση τους με το σχολείο και τα αγαπημένα τους πρόσωπα και μιλούν για μια “νέα ζωή μετά τη φυλακή, χωρίς παρανομία”.

«Λάθη όλοι κάνουμε. Το καλό θα είναι να επανορθώσουμε για να δούμε το μέλλον» υπογραμμίζει ένας από τους συγγραφείς ενώ ένας άλλος αναφέρεται στη σπουδαιότητα της μάθησης δηλώνοντας ότι δεν θα αφήσει τα παιδιά του να κάνουν το ίδιο λάθος μ΄αυτόν που εγκατέλειψε το σχολείο..

Η εκδήλωση ευαισθητοποίησης ολοκληρώθηκε με το δρώμενο «Αφετηρία 2022» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων με εμψυχωτές τους Στάθη Γράψα και Ιωάννα Μήτσικα. Η «Αφετηρία», σύμφωνα με τους εμψυχωτές, συμβολίζει την έναρξη μιας νέας ομάδας που σπάει τα στερεότυπα και εκφράζεται με άλλο τρόπο εντός των τοιχών.

«Το εγχείρημα τολμηρό, η ανταπόκριση ενθουσιώδης, η συνεργασία με το 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας άριστη και παράδειγμα προς μίμηση» τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Είμαι περήφανος γιατί με τα παιδιά λέμε τι κάνουμε από δω και πέρα, όχι τι έκανες κι είσαι εδώ» είπε συγκινημένος, μετά το τέλος της χοροθεατρικής παράστασης κ.Γράψας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία με τη διοίκηση των φυλακών για την υλοποίηση του προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Лечение наркомании από το Pixabay