Με 40.000 τίτλους βιβλίων ανοίγει το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην παραλία

Επειδή το βιβλίο είναι «καταφύγιο αλλά και πολεμοφόδιο για όλα αυτά που ζούμε», όπως είπαν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές του 41ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, περισσότεροι από 40.000 τίτλοι βιβλίων θα «παρελάσουν» από αύριο και μέχρι τις 10 Ιουλίου στην παραλία του Λευκού Πύργου.

«Φέτος δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και προσπαθούμε να αναδείξουμε το ντόπιο δυναμικό, καλλιτέχνες δηλαδή από τη βόρεια Ελλάδα» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης ο οποίος υποδέχθηκε με περιπαικτική διάθεση τους δημοσιογράφους αφού τους χάρισε μια … ομπρέλα ως μνεία στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια!

«Μας θέλουν πλέον οι καιρικές συνθήκες αφού η διοργάνωση έχει μετατεθεί τέλη Ιουνίου και θα συνεχίσει έτσι και στο μέλλον» εξήγησε.

Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετέχουν 200 εκδότες και είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, θα διεξάγεται διαγωνισμός φωτογραφίας και ψηφοφορία κοινού για το «Βιβλίο του Φεστιβάλ».

Η επετειακή συναυλία- αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, θα γίνει στις 6 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στην εξέδρα δίπλα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με ερμηνεύτρια την Ντίνα Παπαϊωάννου. Τα επίσημα εγκαίνια του φεστιβάλ θα γίνου στις 25 Ιουνίου , παρουσία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας δήμου Θεσσαλονίκης.

Προσπάθεια να μην ανέβουν οι τιμές

Αν και οι εκδότες παραδέχθηκαν αύξηση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις βιβλίων μεσούσης της πανδημίας, εντούτοις δήλωσαν προβληματισμένοι για τον διπλασιασμό της τιμής του χαρτιού αλλά και αποφασισμένοι να μη μετακυλίσουν όλο το κόστος στους αναγνώστες.

«Εκτός από τον διπλασιασμό της τιμής του χαρτιού, ανέβηκε και το ενεργειακό κόστος. Θα προσπαθήσουμε να μην είναι σημαντική η αύξηση στο βιβλίο για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά. Το ζήτημα βέβαια είναι να υπάρξει και στήριξη της πολιτείας προς τους εκδότες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών, Λευτέρης Ντουρανίδης.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε και πραγματοποιήθηκε στο περσινό Φεστιβάλ Βιβλίου σε δείγμα 505 ατόμων, το διάβασμα ενός βιβλίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βοήθησε πολύ (52,5%) και αρκετά (36%). Το 77% αγόραζε τότε τα βιβλία μέσω e-shop ενώ το 2021 πάνω από τους μισούς, διάβασαν από ένα έως 5 βιβλία, κυρίως ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ