Με επιτυχία το επετειακό 40ο αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Λιβάδια Περτουλίου

Μετά από δύο, και πλέον, χρόνια απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας του COVID 19, ολοκληρώθηκαν σήμερα με επιτυχία στα Λιβάδια Περτουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, οι τριήμερες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το 40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.). Το φετινό, μάλιστα, Αντάμωμα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Μουτσιάνας, έχει  επετειακό χαρακτήρα και είναι αφιερωμένο, αφενός, στον εορτασμό 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην προετοιμασία και την υλοποίηση της οποίας οι Σαρακατσαναίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, και, αφετέρου, στη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 24 Ιουνίου, με το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας στην πλατεία της Ελάτης, που περιλάμβανε το 8ο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικου Τραγουδιού και συνεχίστηκαν το Σάββατο 25 Ιουνίου, με το 5ο Βιωματικό Καραβάνι. Την ίδια μέρα είχαμε αναβίωση της σαρακατσάνικης στράτας, με αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος και σαρακατσάνικο γλέντι στην πλατεία της Ελάτης. Σήμερα το πρωί, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων στα Λιβάδια Περτουλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς μεταξύ άλλων τόνισε πως η τήρηση της παράδοσης, η θύμηση των προγόνων μας, οι παραδοσιακές αξίες οι οποίες βοήθησαν τη χώρα  όλα αυτά τα χρόνια, είναι επίκαιρες παρά ποτέ.

Οι εκδηλώσεις σήμερα ξεκίνησαν με την είσοδο των χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον χώρο του Ανταμώματος. Συνεχίστηκε με τον αγιασμό, χαιρετισμό του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), Γεώργιου Ν. Μουτσιάνα και απονομή βραβείων αριστούχων μαθητών. Επίσης πραγματοποιήθηκαν:

  • Ομιλία του Γεωργίου Δ. Καψάλη, πρ. πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ..
  • Παρουσίαση από τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» του δρώμενου «Εκλογή Αντώνη Κατσαντώνη ως Γενικού Αρχηγού κλεφτών και αρματολών».
  • Aθλήματα Σαρακατσαναίων 
  • Χορός Γερόντων.
  • Χοροί από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Βουλγαρίας.
  • Και ολοκληρώθηκαν με τον τρανό χορό με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Wikimedia Commons