Στη ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη του Ευρωκοινοβουλίου

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας» λαμβάνει το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη του Ευρωκοινοβουλίου, για την ανταπόκρισή της στην ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 
Συνολικά επελέγησαν 30 νικητές, ανάμεσα σε 300 αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Οι «Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας» είναι οι μόνοι νικητές από Ελλάδα.  
Σημειώνεται ότι η οργάνωση παραμένει στα ρουμανικά σύνορα με κινητή μονάδα υγείας, παρέχοντας πρώτες βοήθειες και πληροφορίες στους πρόσφυγες. Επίσης, έχει παραδώσει περισσότερους από 70 τόνους ανθρωπιστικών ειδών. Στην Ελλάδα οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υλική βοήθεια και πληροφόρηση στους πρόσφυγες που καταφτάνουν στη χώρα, ενώ μέσω των ανοιχτών πολυιατρείων τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καλύπτουν τις ανάγκες φροντίδας της υγείας παιδιών, γυναικών και χρόνιων ασθενών. 
Σε δήλωσή της η πρόεδρος της οργάνωσης, Χαρά Τζιουβάρα, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «αποδεχόμαστε αυτή τη βράβευση με μεγάλη χαρά για την αναγνώριση του έργου των Γιατρών του Κόσμου για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προσφοράς φροντίδας και της αλληλεγγύης». Όπως προσθέτει, «πάντα πιστοί στο όραμα της οργάνωσης, συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα σε όσους και όσες έχουν ανάγκη». 
Την υποψηφιότητα της οργάνωσης πρότεινε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. 
Το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» έχει θεσμοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση πρωτοβουλιών από άτομα ή οργανώσεις που ενθαρρύνουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ανθρώπων στην ΕΕ.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ