Στον συνεδριακό τουρισμό ποντάρει η Πάτμος με την ανακαίνιση της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής

Ανοίγει στην Πάτμο ο «δρόμος» για την ανακαίνιση και επισκευή της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής. «Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που δρομολογούμε στο νησί της Αποκάλυψης και που θα δώσει νέα δυναμική σε ένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ μπορεί να έχει προεκτάσεις ακόμη και στον συνεδριακό τουρισμό του προορισμού», εξηγεί ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Πέντες.

Η Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή ιδρύθηκε το 1713 και η θέση της είναι μοναδική στον κόσμο, καθώς βρίσκεται δίπλα στον χώρο του Ιερού Σπηλαίου μέσα στον οποίο ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος έφτασε εξόριστος το 95 μ.Χ. και συνέγραψε το Βιβλίο της Αποκάλυψης. Η συγκεκριμένη Σχολή είναι το αρχαιότερο σε λειτουργία και ιστορικότερο σχολείο της Ελλάδας πριν ακόμη ιδρυθεί το ελληνικό κράτος. Από την Πατμιάδα προέρχονται διδάσκαλοι του Γένους, αρχιερείς και πατριάρχες, ενώ η φήμη της έχει εξαπλωθεί πέρα από τα όρια της ελληνικής επικράτειας, από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία ως τη Μ. Ασία και τη Β. Αφρική.

Η εν λόγω σύμβαση αφορά τις «επισκευές και συντήρηση του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής» με συμβατικό κόστος ύψους 1.452.660,01 ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την ΚΤ.ΥΠ ΑΕ και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Παράλληλα με το σημαντικό έργο της ανακαίνισης, ακόμη μία ιστορική απόφαση ήδη έχει ληφθεί καθώς από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 η Πατμιάδα θα λειτουργεί, πλέον, ως πρότυπο σχολείο βάσει σχετικής νομοθετικής διάταξης. Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, το νέο «πρόσωπο» της Πατμιάδας Σχολής δύναται να δημιουργήσει νέες προοπτικές και στον τουρισμό, καθώς οι ανακαινισμένες αίθουσες θα μπορούν να αξιοποιηθούν ως συνεδριακό κέντρο για τους θερινούς μήνες σε συνεννόηση με τη διεύθυνση της σχολής, δίνοντας την ευκαιρία στους συνέδρους να βιώσουν την εμπειρία σε ένα από τα πιο ιστορικά σημεία εκπαιδευτικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από EzPzPics από το Pixabay