Η Ουκρανή Μ. Βιαζόφσκα έγινε η 2η γυναίκα που πήρε το μαθηματικό βραβείο Fields για το 2022

Η 37χρονη Ουκρανή μαθηματικός Μαρίνα Βιαζόφσκα του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Λωζάνης (EPFL) είναι μία από τους τέσσερις μαθηματικούς που ανακοινώθηκε από τη Διεθνή Μαθηματική Ένωση ότι τιμώνται με το Μετάλλιο Fields για το 2022. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις στο πεδίο των μαθηματικών, την οποία μερικοί θεωρούν αντίστοιχη του Νόμπελ για επιστήμονες έως 40 ετών (το άλλο μεγάλο βραβείο μαθηματικών είναι το Abel).

Είναι η δεύτερη γυναίκα από τους 64 που μέχρι σήμερα έχουν πάρει το βραβείο, το οποίο άρχισε να δίνεται ανά τετραετία από το 1936 και φέρει το όνομα του Καναδού μαθηματικού Τζον Τσαρλς Φιλντς. Η μοναδική έως τώρα γυναίκα μαθηματικός που είχε κατακτήσει το Fields ήταν το 2014 η ιρανικής καταγωγής καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Μαριάμ Μιρζαχανί.

Οι άλλοι τρεις φετινοί νικητές είναι ο 35χρονος Τζέιμς Μέιναρντ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο 36χρονος Ούγκο Ντουμινίλ-Κοπέν του Πανεπιστημίου της Γενεύης και ο 39χρονος Τζουν Χου του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Η γεννημένη στο Κίεβο Βιαζόφσκα, η οποία εργάζεται πάνω στη γεωμετρία των σφαιρών, έχει βρει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να χωράνε όσο γίνεται περισσότερες σφαίρες σε χώρους με οκτώ διαστάσεις, ένα πρόβλημα που της πήρε 13 χρόνια για να λύσει. Ο Μέιναρντ προώθησε την κατανόηση των κενών ανάμεσα στους πρώτους αριθμούς, ο Κοπέν τη θεωρία των μεταβατικών φάσεων (π.χ. της μετατροπής του νερού σε πάγο) στο πεδίο της στατιστικής φυσικής, ενώ ο Χου τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, για την καινοτόμο χρήση της γεωμετρίας στο πεδίο της συνδυαστικής.

Η απονομή του βραβείου είχε προγραμματιστεί, αρχικά, να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Μαθηματικών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, αλλά λόγω της εισβολής στη Ρωσία η τελετή και η απονομή των μεταλλίων από χρυσό 14 καρατίων μεταφέρθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι η επιλογή των τεσσάρων βραβευθέντων είχε γίνει πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, αλλά ανακοινώθηκε τώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Elchinator από το Pixabay