Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Φιλικό και προσβάσιμο και στους πολίτες με οπτική αναπηρία

Μια πρωτοπόρα δράση που αφορά στην προσβασιμότητα, αλλά και τον τρόπο προσέγγισης των ατόμων με οπτική αναπηρία στους χώρους πολιτισμού και τα θέατρα, έλαβε χώρα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο υλοποίησης της συμπερίληψης των ατόμων με οπτική αναπηρία στον πολιτισμό.

Τη δράση, η οποία εντάσσεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας που συνυπέγραψαν πριν από έναν χρόνο το Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), συντόνισε η διοικήτρια του Κ.Ε.Α.Τ., κ. Σοφία Χαμονικολάου, καθώς και η εκπαιδεύτρια κινητικότητας – προσανατολισμού και δραστηριοτήτων καθημερινής διαβίωσης, κ. Μαρία Πλαστήρα, πραγματοποιώντας μια βιωματική εκπαίδευση σχετικά με την αισθητηριακή αναπηρία. Στην εκπαίδευση συμμετείχε επίσης ο κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος,, Οργανωτικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και μέλος του ΔΣ του Κ.Ε.Α.Τ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Φεστιβάλ στο ρόλο των εκπαιδευόμενων βρέθηκε το προσωπικό της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., το οποίο επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εν λόγω δράση. Ειδικά οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες, μέσα από την εκπαίδευσή τους στις βασικές αρχές συνοδείας (τεχνικές προσέγγισης, τεχνικές βλέποντα συνοδού) για τα άτομα με οπτική αναπηρία, απέκτησαν μια σφαιρική εικόνα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία όρασης, καθώς και για τις βασικές τεχνικές που ακολουθούνται στην εξυπηρέτηση των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay