Έλληνας νευρολόγος ανοίγει το δρόμο για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Ελπίδες για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες νευρολογικές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, δίνει η πρωτοποριακή μέθοδος που έχει αναπτύξει Θεσσαλονικιός νευρολόγος.
Ο καθηγητής Νευρολογίας στο εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, διευθυντής της Μονάδας Νευροανοσολογίας και πρόεδρος του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah, Δημήτρης Καρούσης, ο πρώτος μη εβραίος που έχει πάρει θέση μόνιμου καθηγητή Ιατρικής, έχει πατεντάρει νέα μέθοδο έγχυσης βλαστοκυττάρων με θεαματικά κλινικά αποτελέσματα, την οποία παρουσίασε στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Η μέθοδος αποτελεί τεράστια πρόοδο στον τομέα της αναζωογονητικής ιατρικής στη νευρολογία και ειδικά σε δύσκολες παθήσεις, στις οποίες η καταστροφή του συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου δεν αποκαθίσταται.
«Αυτό που κάνουμε είναι έγχυση με βλαστοκύτταρα, για να μπορούμε να ενισχύσουμε την αναζωογόνηση των κυττάρων που έχουν βλαφθεί. Και για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, έχοντας κάνει πολλές μελέτες και κλινικές, έχουμε αποδείξει ότι αυτό είναι εφικτό. Οι πέντε από τις έξι μελέτες που έχουμε είναι ανοιχτές και βλέπουμε ότι σε πολύ δύσκολες ασθένειες, όπως η χρόνια αμυοτροφική σκλήρυνση, από την οποία συνήθως οι ασθενείς πεθαίνουν μέσα σε τρία χρόνια, η μέθοδος έχει προκαλέσει καθυστέρηση της εξέλιξης από 25% έως 50% ήδη από τις πρώτες θεραπείες. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα, γιατί βλέπουμε βελτίωση της ανικανότητας. Είχα ασθενείς που δεν μπορούσαν επί 15 χρόνια να κουνήσουν το χέρι τους και μετά είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας που είναι πιο μακροχρόνια ασθένεια υπάρχουν καλές θεραπείες, αλλά φτάνουν σε ένα σημείο της προϊούσας φάσης που δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Ίσως το πολύ να παγώσεις την εξέλιξη. Αυτό που συμβαίνει με τις εγχύσεις κυττάρων διαφόρων μορφών -και πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη εξέλιξη στο μέλλον- είναι ότι μπορείς να βελτιώσεις τα συμπτώματα. Και το όνειρο κάθε γιατρού και πολύ περισσότερο του νευρολόγου είναι να βλέπει τον ασθενή να βελτιώνεται, όχι απλώς να επιβραδύνεται η επιδείνωση», ανέφερε στη Voria.gr.
Η επιστημονική ομάδα του κ. Καρούση έχει αναπτύξει και πατεντάρει μία μέθοδο, με την οποία χρησιμοποιεί και καλλιεργεί ένα είδος βλαστοκυττάρων που ταιριάζουν για να κάνουν την ανάπλαση. Τα κύτταρα αυτά εγχύονται μέσα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό με μία ειδική παρακέντηση, έτσι ώστε να πάνε στα σημεία του εγκεφάλου κατευθείαν και όχι στο αίμα. «Έχουμε αποδείξει ότι αυτή η μέθοδος έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από άλλες που προσπαθούν ενδοφλέβια να δώσουν βλαστοκύτταρα και πιστεύω ότι θα είναι και το μέλλον στις νευρολογικές παθήσεις. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο έχουμε ανοίξει όχι απλώς ένα παράθυρο, αλλά μία μεγάλη πόρτα, για να χρησιμοποιηθούν οι θεραπείες σε μεγάλη κλίμακα, γιατί στις κλινικές μελέτες έχουμε αποτελέσματα εντυπωσιακά», εξήγησε.
Στόχος της ομάδας είναι να εγκριθεί η μέθοδος, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. «Δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να πούμε ότι θα χορηγείται σε κάθε ασθενή, αλλά είμαστε πολύ κοντά σε αυτό. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει τη δεύτερη φάση, αλλά για να φτάσουμε σε ευρύτερη κλίμακα πρέπει να γίνει η τελευταία δοκιμασία της τρίτης φάσης. Προσπαθούμε να την επιταχύνουμε τη διαδικασία αυτή, γιατί είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μεγάλης κλίμακας μελέτες με χρήση βλαστοκυττάρων, γι’ αυτό είμαστε σε συζητήσεις με τον FDA στην Αμερική», ανέφερε.
Ο Θεσσαλονικιός καθηγητής που σπούδασε στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ, ζει και εργάζεται από το 1988 στο Ισραήλ, όπου, όπως λέει, βλέπει το ιδανικό πάντρεμα δύο διαφορετικών νοοτροπιών και συμπεριφορών. «Όντας στο Ισραήλ χαίρομαι που είμαι Έλληνας, γιατί βλέπω πόσο επηρεάζει το ελληνικό πνεύμα και πόσο το αγαπούν, όπως και πόσο είναι συμπληρωματικό με το πνεύμα της χώρας. Το πνεύμα το δικό μας παντρεύεται με το ισραηλινό. Εμείς πήραμε την πίστη και την… τρέλα τους κι αυτοί τη δική μας ανάλυση. Αυτό το πάντρεμα είναι το τέλειο. Είμαστε δύο αλληλοσυμπληρούμενοι λαοί», κατέληξε.
Πηγή: voria.gr
Φωτογραφία από irfan ullah από το Pixabay