Έκθεση «HANDMADE: Oι κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας» από τις 4 Αυγούστου στη Σάμο

To Ίδρυμα Schwarz σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) παρουσιάζει από τις 4 Αυγούστου την έκθεση «HANDMADE: Οι κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας», στο Art Space Pythagorion στη Σάμο.

Συμμετέχουν Έλληνες και διεθνείς σύγχρονοι καλλιτέχνες που εξετάζουν χειροτεχνικές πρακτικές, περιθωριοποιημένες ή και εξαφανισμένες μέσα στα χρόνια, και μεθόδους που ενέχουν δημιουργική υλικότητα, προσδίδοντας στα έργα τους κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.

«Σήμερα, καθώς αμφισβητείται η υποκείμενη δυναμική εξουσίας, η οποία υπαγόρευε τους κανόνες για ό,τι ανήκει στην “υψηλή τέχνη” και ό,τι όχι, τίθεται σε αμφισβήτηση και η αντίθεση τέχνης-χειροτεχνίας», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Κατερίνα Γρέγου, διευθύντρια του ΕΜΣΤ.

Ωστόσο, συνεχίζει, «ενώ μεγάλο μέρος των σημερινών καλλιτεχνικών πρακτικών και εκθεσιακών προσεγγίσεων που διερευνούν τη χειροτεχνία εστιάζουν στην υλικότητα, στη μορφή ή στη λαογραφική διάσταση της παράδοσης, η παρούσα έκθεση επικεντρώνεται σε έργα που διαθέτουν μια υποκείμενη κοινωνική και πολιτική διάσταση, και εξετάζει τις οικονομίες, τα πλαίσια και τα δίκτυα σχέσεων που βρίσκονται στον πυρήνα των χειροτεχνικών πρακτικών και παραδόσεων. Επιπλέον, περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών που αναβαθμίζουν την πρακτική της χειροτεχνίας και αφηγούνται ιστορίες με κοινωνικό ή πολιτικό περιεχόμενο. Εξετάζονται, επίσης, τεχνικές που βασίζονται στη χειροτεχνία και αναπτύχθηκαν στη Σάμο και τις γύρω περιοχές, πολλές από τις οποίες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και σταδιακά φθίνουν».

Στην έκθεση συμμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, Bertille Bak, Μαρία Βαρελά, Silvina Der Meguerditchian, Μαρία Λουίζου, Ναταλία Μαντά, Ελένη Μυλωνά, Jennifer Nelson, Sphinxes. Ορισμένα έργα της έκθεσης προέρχονται από τις συλλογές του ΕΜΣΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Wikimedia Commons