Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
Στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την στήριξη του θεσμού, «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους», που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια προσφοράς, προχωρούν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το υπουργείο Πολιτισμού και ο αστικός συνεταιρισμός που έχει αναλάβει την διοργάνωση του φεστιβάλ.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που έλαβε πρόσφατα η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι αφενός η ενίσχυση και η ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και ειδικότερα του κινηματογράφου για παιδιά και νέους και της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και δη στην Δυτική Ελλάδα, αφετέρου η ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να καταστεί το επίκεντρο των Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών, των εκπαιδευτικών και των νέων, καθώς και των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, που ασχολούνται με τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους και την κινηματογραφική εκπαίδευση».
Όπως τονίζεται στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής, «το “ Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους”, εκτός από την πολιτιστική, καλλιτεχνική και εκπαιδευτική συμβολή του, αποτελεί και έναν σημαντικό πολιτιστικό – αναπτυξιακό πόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με σημαντική συμβολή στον πολιτιστικό τουρισμό και στην οικονομία της περιοχής, καθώς δημιουργεί σημαντικές οικονομικές αξίες για δεκάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες».
Επίσης, αναφέρεται ότι «προβάλλει στο εσωτερικό και το εξωτερικό τη χώρα και ιδιαίτερα τους αρχαιολογικούς χώρους και τις περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και φροντίζει για τη γνωριμία των επισκεπτών με το λαϊκό πολιτισμό και τις τοπικές παραγωγικές μονάδες».
Το συνολικό κόστος για την υλοποίηση της τριετούς προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται σε 375.000 ευρώ κατά έτος και η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αντιστοιχεί στο ποσό των 125.000 ευρώ.
Ειδικότερα, οι πόροι για την υλοποίηση της σύμβασης σε ετήσια βάση προέρχονται και εκταμιεύονται από τις ακόλουθες πηγές:
- Από το υπουργείο Πολιτισμού 150.000 ευρώ
- Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 125.000 ευρώ
- Από τους πόρους που εξασφαλίζει ο αστικός συνεταιρισμός «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας» 100.000 ευρώ
Στην προγραμματική σύμβαση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην 25χρονη λειτουργία του θεσμού:
«Στην Ελλάδα, μέχρι το 1997 οπότε και ιδρύθηκε το “ Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας” ο κινηματογράφος για παιδιά και νέους ήταν παντελώς άγνωστος ως ιδιαίτερο είδος κινηματογραφίας. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, με άξονα τις δραστηριότητες του φεστιβάλ, έγιναν πολύ σημαντικά βήματα. Συγκεκριμένα, εισήχθη για πρώτη φορά στη χώρα ο κινηματογράφος για παιδιά και νέους μέσα από την προβολή χιλιάδων ταινιών του είδους, τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξή του, αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερα δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στην κινηματογραφική και την εκπαιδευτική κοινότητα, καλλιεργήθηκε η καλλιτεχνική παιδεία και η αισθητική αγωγή, εκπαιδεύτηκαν χιλιάδες παιδιά, νέοι και εκπαιδευτικοί, καθώς και επαγγελματίες του κινηματογράφου (κυρίως νέοι σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και παραγωγοί), αξιοποιήθηκε σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό η σύγχρονη οπτικοακουστική τεχνολογία στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ η Ελλάδα πήρε τη θέση της στον διεθνή χάρτη των παιδικών και νεανικών κινηματογραφικών φεστιβάλ».
Επίσης, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «από την ίδρυσή του το 1997, είχε θέσει ως στόχο, να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας στην Ελλάδα και να συμβάλλει στην παραγωγή ελληνικών ταινιών για παιδιά και νέους».
Όσον αφορά στις δράσεις του φεστιβάλ, επισημαίνεται ότι «διοργανώνεται κατά τον μήνα Δεκέμβριο και, εκτός από τον Πύργο, όπου έχει την έδρα του, πραγματοποιεί εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε πολλές πόλεις της Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «πραγματοποιεί πολλές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ είναι μέλος διεθνών οργανισμών και δικτύων σχετικών με τον κινηματογράφο και την κινηματογραφική εκπαίδευση».
Ακόμη, «εκπροσωπεί την Ελλάδα σε μεγάλα διεθνή fora σχετικά με τον νεανικό κινηματογράφο και την κινηματογραφική και οπτικοακουστική εκπαίδευση, προωθεί συνεργασίες και ανταλλαγές για την καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση των νέων μέσω της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ προβάλλει και προωθεί στο εξωτερικό τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και τις ελληνικές νεανικές οπτικοακουστικές δημιουργίες».
Στην ίδια απόφαση υπογραμμίζεται ότι «η διεθνής ακτινοβολία και αναγνώρισή του και η μεγάλη αποδοχή του από την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα από τα παιδιά, τους εφήβους και την εκπαιδευτική κοινότητα οφείλονται στις αισθητικές επιλογές και στην ποιότητα των ταινιών του, στην εκπαιδευτική του διάσταση και στην ενεργητική συμμετοχή των παιδιών και των νέων, στην οργανωτική αρτιότητα και στο επίπεδο της φιλοξενίας, αλλά και στην παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων της ψηφιακής εποχής και στις διαρκείς πρωτοβουλίες του για την ένταξη νέων αντικειμένων και δραστηριοτήτων».
Σήμερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής, οι δράσεις του φεστιβάλ Ολυμπίας αναπτύσσονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:
- Το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους», με τη συμμετοχή περίπου 150 ταινιών από την Ευρώπη και από άλλες χώρες στα διαγωνιστικά προγράμματα, στα αφιερώματα και στις ειδικές προβολές.
- Την ευρωπαϊκή συνάντηση νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας Camera Zizanio, με τη συμμετοχή περίπου 250 ψηφιακών ταινιών που έχουν δημιουργήσει παιδιά, νέοι και νέες από την Ευρώπη και από άλλες χώρες.
- Την κινηματογραφική εκπαίδευση με δεκάδες εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, καθώς και σεμινάρια και master classes για εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, υπάρχουν δραστηριότητες ανάπτυξης μεθοδολογίας για την κινηματογραφική εκπαίδευση και εφαρμογής της στους εκπαιδευτικούς της χώρας, με κέντρο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
- Τις δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης
Επίσης, με τη διεξαγωγή του φεστιβάλ πραγματοποιούνται πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, όπως θεατρικό παιχνίδι, λογοτεχνία, μουσική κ.ά. καθώς και ξεναγήσεις σε χώρους αρχαιολογικού, ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από mohamed Hassan από το Pixabay