Park your Cinema: Υπαίθριες Κινηματογραφικές Προβολές στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ

Τα Park your Cinema και Park your Cinema Kids, οι υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συνεχίζονται τον Αύγουστο και ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο, προσκαλώντας το κοινό σε αξέχαστες βραδιές κάτω απ’ τ’ αστέρια στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τις ταινίες που απευθύνονται σε ενήλικες επιλέγει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), ενώ το πρόγραμμα των παιδικών ταινιών επιμελείται το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (AΤΗICFF).

Τα Park your Cinema και Park your Cinema Kids πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το πρόγραμμα προβολών για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αναλυτικά, έχει ως εξής:

Park your Cinema

Παρασκευή 05/08 | 21.00

Νεανικά συνθήματα / American Graffiti (1973)

Σκηνοθεσία: George Lucas

Σενάριο: George Lucas, Gloria Katz

Πρωταγωνιστούν: Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Charles Martin Smith

Διάρκεια: 112′

Πριν ταξιδέψει σε «έναν γαλαξία, πολύ, πολύ μακριά», ο George Lucas συλλαμβάνει το πνεύμα του 1962, σε μια γλυκόπικρη καρτ-ποστάλ της Αμερικής, λίγο πριν την οικονομική και κοινωνική λοξοδρόμηση. Σαν ένα εθιστικό ροκ εν ρολ τραγούδι, η ταινία χαρτογραφεί την εφηβική αθωότητα και τη νεανική ορμή μιας παρέας, την τελευταία ξέγνοιαστη βραδιά πριν την ενηλικίωση.

Παρασκευή 12/08 | 21.00

Υποβρύχιο / Submarine (2010)

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Richard Ayoade

Πρωταγωνιστούν: Craig Roberts, Sally Hawkins, Paddy Considine

Διάρκεια: 97′

Ο 15χρονος Όλιβερ έχει να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες σκέψεις που τον κατακλύζουν, τον ετοιμόρροπο γάμο τον γονιών του και τη σαρωτική εμπειρία του πρώτου έρωτα. Πώς θα σταθεί απέναντι στην απότομη πνευματική και σωματική ωρίμανσή του; Μια τρυφερή και νοσταλγική ταινία ενηλικίωσης, με φόντο το τραχύ ουαλικό τοπίο.

Παρασκευή 19/08 | 21.00

Επαναστάτης Χωρίς Αιτία / Rebel Without a Cause (1955)

Σκηνοθεσία: Nicholas Ray

Σενάριο: Stewart Stern

Πρωταγωνιστούν: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo

Διάρκεια: 111′

Ο νεαρός Τζιμ Σταρκ νιώθει το αίμα του να βράζει, έχει συνεχείς συγκρούσεις με τους γονείς του και οδηγείται σε μια παρορμητική και ανεξέλεγκτη αυτοκαταστροφική εξέγερση. H εμβληματική ταινία του Nicholas Ray με τον James Dean, ηθοποιό – σύμβολο της νεανικής επαναστατικότητας και της εφηβικής αγωνίας, και τη Natalie Wood.

Παρασκευή 26/08 | 21.00

Ντόνι Ντάρκο / Donnie Darko (2001)

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Richard Kelly

Πρωταγωνιστούν: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Mary McDonnell, Drew Barrymore

Διάρκεια: 113′

Έχοντας παρά τρίχα γλιτώσει(;) από ένα εξωφρενικό ατύχημα, ένας ταραγμένος έφηβος βασανίζεται από οράματα με έναν γιγάντιο λαγό, που τον χειραγωγεί εκμεταλλευόμενος τους πιο μύχιους φόβους του. Ταινία ενηλικίωσης, φόρος τιμής στον κόσμο των κόμικ και στην κληρονομιά των 80s, σαρκασμός του ρηγκανικού συντηρητισμού, μα πάνω απ’ όλα μια απολαυστική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας.

Κυριακή 04/09 | 20.30

Ο Αρχάριος / Rushmore (1998)

Σκηνοθεσία: Wes Anderson

Σενάριο: Wes Anderson, Owen Wilson

Πρωταγωνιστούν: Jason Schwartzman, Bill Murray, Olivia Williams, Seymour Cassel, Brian Cox

Διάρκεια: 93′

Ο Μαξ Φίσερ είναι ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι που ο μοναδικός λόγος ύπαρξής του είναι η παρουσία του στο Ράσμορ, ένα ιδιωτικό σχολείο όπου ο ίδιος δεν αποδίδει στα μαθήματα, αλλά είναι ο βασιλιάς των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Η ζωή του αρχίζει να αλλάζει όταν ανακαλύπτει ότι είναι σε ακαδημαϊκή επιτήρηση και όταν αρχίζει να ερωτεύεται τη Μις Κρος, μια όμορφη δασκάλα στο νηπιαγωγείο του Ράσμορ. Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται και η φιλία του με τον Χέρμαν Μπλουμ, έναν πλούσιο εφοπλιστή και πατέρα αγοριών που φοιτούν στο σχολείο, ο οποίος ερωτεύεται και εκείνος τη Μις Κρος. Η μοίρα του Μαξ δένεται με αυτό το περίεργο ερωτικό τρίγωνο. Μια γλυκόπικρη ταινία για τον πρώτο μεγάλο έρωτα…

Park your Cinema Κids

Σάββατο 06/08 | 21.00

Ξενοδοχείο για Τέρατα 2 / Hotel Transylvania 2 (2015)

Σκηνοθεσία: Genndy Tartakovsky

Σενάριο: Robert Smigel, Adam Sandler, Todd Durham

Διάρκεια: 89ʹ

Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Όλα δείχνουν να αλλάζουν προς το καλύτερο στο Ξενοδοχείο του Κόμη Δράκουλα… Επιτέλους οι πόρτες είναι ανοιχτές και για τους κοινούς θνητούς (τους ανθρώπους). Αλλά ο Δράκουλας ανησυχεί για το εγγονάκι του που δεν δείχνει και ιδιαίτερα σημάδια βαμπιροσύνης. Η Μέιβις, από την άλλη, αποφασίζει να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας πιο φυσιολογικής ανατροφής του γιου της στον κόσμο των ανθρώπων. Εν τω μεταξύ ο Δρακουλοπαππούς αρπάζει την ευκαιρία για να ξυπνήσει το τερατάκι μέσα στον εγγονό του. Όλα θα κριθούν στο μεγάλο πάρτι για τα 5α γενέθλια του Ντένις, όπου τα πράγματα περιπλέκονται όταν εμφανίζεται από το πουθενά ο ξεχασμένος, συντηρητικός προπάππους και πατέρας του Δράκουλα. Υπάρχει κάτι που δεν λύνεται με μουσική;

Σάββατο 13/08 | 21.00

Γατό…Συμμορία: H Αρχή / Top Cat Begins (2015)

Σκηνοθεσία: Andrés Couturier

Σενάριο: James Krieg, Doug Langdale, Jorge Ramírez Suárez

Διάρκεια: 89′

Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Ο Τοπ Κατ, ο πιο αγαπημένος γάτος της οθόνης, επιστρέφει με μια ολοκαίνουργια περιπέτεια, με δράση, μουσική, ευτράπελα και μια τρελούτσικη συμμορία στο επίκεντρο. Ο Τοπ Κατ είναι ένας φτωχός, μελαγχολικός γάτος που ζει μοναχικά στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Μέχρι που γνωρίζει τον Μπένι, έναν καλοκάγαθο γάτο, που ψάχνει την περιπέτεια. Οι δυο τους θα γίνουν κολλητοί και θα καταστρώσουν ένα παράτολμο σχέδιο: να τα βάλουν με τον μεγαλύτερο κακοποιό της Νέας Υόρκης, προσπαθώντας να κλέψουν τα διαμάντια του. Στην πορεία, οι ήρωές μας θα φτιάξουν μια αξιολάτρευτη γατο…συμμορία, έτοιμη για πολλούς μπελάδες.

Σάββατο 20/08 | 21.00

Ουπς ο Νώε Έφυγε… / Ooops! Noah is Gone… (2015)

Σκηνοθεσία: Toby Genkel, Sean McCormack

Σενάριο: Mark Hodkinson, Richie Conroy, Toby Genkel

Διάρκεια: 87′

Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Ο Ντέιβ και ο Φίνι, ανήκουν στο περίεργο είδος των φρουφρούληδων, ένα αδέξιο και ιδιαίτερης όψης ζώο που φαινομενικά δεν κάνει για τίποτα – σε τέτοιο βαθμό, που δεν τους επιτρέπεται η επιβίβαση στην Κιβωτό του Νώε. Με τη βοήθεια από δύο γραπίνες, καταφέρνουν, τελικά, να περάσουν ως λαθρεπιβάτες. Όταν, όμως, η Κιβωτός αναχωρήσει, οι γραπίνες μένουν κατά λάθος πίσω. Το παράδοξο αυτό δίδυμο πρέπει να αντιμετωπίσει διαφόρων ειδών μπελάδες, από τα νερά που ολοένα φουσκώνουν γύρω του ως και άλλα ζώα που το έχουν βάλει στο μάτι. Στο μεταξύ, οι γονείς τους, που ξέμειναν στην Κιβωτό, κάνουν ό,τι μπορούν για να γυρίσουν πίσω και να τα σώσουν. Μια περιπέτεια γεμάτη ανατροπές και εκκεντρικά πλασματάκια, που τολμά να φανταστεί έναν εντελώς καινούργιο κόσμο: αυτόν που υπήρχε πριν από εμάς.

Σάββατο 27/08 | 21.00

Η Μουσική της Ζούγκλας / Jungle Beat (2020)

Σκηνοθεσία: Brent Dawes

Σενάριο: Brent Dawes, Sam Wilson

Διάρκεια: 88′

Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Ένα πρωινό, τα ζώα της ζούγκλας ξυπνούν και ανακαλύπτουν ότι μπορούν να μιλήσουν. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη τους προκαλεί η αιτία αυτού του πρωτόγνωρου φαινομένου: υπάρχει ένας εξωγήινος στη ζούγκλα! Ο μικρός Φνιπ έχει έρθει για να κυριεύσει τον πλανήτη εξοπλισμένος με την τελευταία – και πιο τρελή – λέξη της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης και μιας συσκευής που κάνει τα ζώα να μιλούν. Οι ήρωές μας δεν θα αφήσουν μία αποτυχημένη εξωγήινη απόπειρα εισβολής να τους χαλάσει την ευκαιρία να περάσουν καλά με έναν καινούριο φίλο. Καθώς τα ζώα βοηθούν τον Φνιπ να επιστρέψει, ο εξωγήινος καταλαβαίνει ότι η φιλία είναι η πιο ισχυρή δύναμη στο σύμπαν. Μπορεί, όμως, η φιλία να τα βάλει με ένα διαστημόπλοιο γεμάτο εξωγήινους;

Σάββατο 03/09 | 20.30

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών / The Lion King (2019)

Σκηνοθεσία: Jon Favreau

Σενάριο: Jeff Nathanson

Διάρκεια: 118ʹ

Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Διασκευή σε live action ταινία του κλασικού animation της Disney που το 1994 κέρδισε δύο Όσκαρ (μουσικής και τραγουδιού) και κατέρριψε πολλά εισπρακτικά ρεκόρ. Είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη ταινία, ο σκηνοθέτης Jon Favreau αναλαμβάνει, με τη βοήθεια εντυπωσιακών ειδικών εφέ, τη φωτο-ρεαλιστική μεταφορά της συγκινητικής ιστορίας του μικρού λιονταριού Σίμπα.

Σάββατο 10/09 | 20.30

Οι Ευχούληδες 2: Παγκόσμια Περιοδεία / Trolls 2: World Tour (2020)

Σκηνοθεσία: Walt Dohrn, David P. Smith

Σενάριο: Jonathan Aibel, Glenn Berger, Maya Forbes, Wallace Wolodarsky

Elizabeth Tippet

Διάρκεια: 91′

Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Ένα μέλος της αριστοκρατίας του σκληρού ροκ, η Βασίλισσα Μπαρμπ, με τη βοήθεια του πατέρα της, του βασιλιά Θρας, θέλει να καταστρέψει όλα τα υπόλοιπα είδη μουσικής και να επιβάλλει την κυριαρχία του ροκ! Η Πόπη και o Κλωνάρης θα ταξιδέψουν σε μέρη που δεν έχουν φανταστεί και θα ανακαλύψουν ξανά τη δύναμη της συμφιλίωσης και της αγάπης ανάμεσα σε πλάσματα με διαφορετικές παραδόσεις και καταβολές. Ο κόσμος των Ευχούληδων μετά από αυτό το ταξίδι, όχι μόνο θα μεγαλώσει, αλλά θα αποκτήσει νέο ρυθμό και ένταση.

Προτείνεται οι θεατές να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικό και ψάθα ή κάποιο ύφασμα για το έδαφος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα snfcc.org/ParkYourCinema και στις σελίδες στα social media @SNFCC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Wikimedia Commons