Με την «Ιφιγένεια» συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου

Με το μουσικό έργο «Ιφιγένεια» του Χρήστου Κουτσίδη συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και με την υποστήριξη της ΚΕ.ΠΑ. Δήμου Βέροιας, στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου 2022 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Το έργο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό την ερχόμενη Παρασκευή, στις 21:00, στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας. Τους στίχους, τη μουσική και την ενορχήστρωση υπογράφει ο Χρήστος Κουτσίδης, ενώ οι υπόλοιποι συντελεστές έχουν ως εξής: τραγούδι- Ρώνια Τοπαλίδου, αφήγηση- Θωμάς Δαλαγδής, πιάνο-Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και βιολί- Στέφανος Σεκέρογλου.

Η τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», ένα έργο που έγραψε ο Ευριπίδης το 407 π.Χ., όταν ζούσε ως εταίρος του βασιλιά Αρχέλαου στις Αιγές και παρουσιάστηκε στο αθηναϊκό κοινό μετά τον θάνατο του ποιητή, είναι η πηγή της έμπνευσης του Βεροιώτη δημιουργού. «Πάντα ευχόμουν να νιώσω την αίσθηση που πλημμυρίζει έναν δημιουργό μόλις φέρει στον κόσμο κάτι ολοκληρωμένο, μα δεν την έχω νιώσει ακόμη, τουλάχιστον όχι καθολικά. Ίσως γιατί το έργο αυτό γράφτηκε με τρόπο που ακόμη προσπαθώ να κατανοήσω, ίσως πάλι γιατί γράφτηκε σε συνθήκες και καταστάσεις που ανήκουν πια στο παρελθόν. Αρκούμαι μόνο σε αυτά τα λίγα πρωτόγνωρα κι εύθραυστα συναισθήματα, που σιγά σιγά ξεχωρίζουν, καθώς οι μουσικές και τα λόγια ωριμάζουν ακόμη μέσα μου», αναφέρει σχετικά ο Χρήστος Κουτσίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ