Σύστημα τηλεϊατρικής στη ΜΕΘ του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

Την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος τηλεϊατρικής που εγκαταστάθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, διαπίστωσε κλιμάκιο της 4ης ΥΠΕ και ιατρική ομάδα του Γερμανικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άαχεν, που επισκέφθηκε χθες το νοσηλευτικό ίδρυμα.  

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΓΝΑ, Βαγγέλη Ρούφο, κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε η εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων αυτών, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον καθηγητή Εντατικής Θεραπείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Βασίλη Παπαϊωάννου και των γιατρών της ΜΕΘ, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες του προγράμματος.

Ο κ. Ρούφος σημειώνει ότι σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα συστημάτων τηλεϊατρικής με αντικείμενο την εντατική θεραπεία, αλλά και την ψηφιοποίηση όλων των κλινικών δεδομένων των ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ σε μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι εφικτή η εξ ‘αποστάσεως παρακολούθηση, κατόπιν αίτησης του θεράποντος ιατρού, όλων των κλινικών πληροφοριών ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ ή χρήζουν νοσηλείας, με σκοπό την παροχή εξειδικευμένης ιατρικής υποστήριξης σε κέντρα που, είτε δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένες ΜΕΘ, είτε υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου και έμπειρου ιατρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων ασθενών. Η εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος, δίδει τη δυνατότητα τηλεκπαίδευσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού μέσω ψηφιακών συνδέσεων με άλλα ευρωπαϊκά νοσοκομεία, αλλά και τη δυνατότητα για μελλοντικές συνεργασίες που στηρίζονται σε ψηφιακά δεδομένα που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από mohamed Hassan από το Pixabay