2.200 μαθητές στο βιωματικό πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια «ΚΑΝ’ΤΟ ΣΩΣΤΑ» τον Οκτώβριο

Η Ολυμπία Οδός δίνει έμφαση στις εκστρατείες ενημέρωσης των οδηγών για ασφαλή οδήγηση. Ένας από τους στόχους της εταιρείας, ήδη από τα χρόνια της κατασκευής της Κορίνθου-Πατρών, ήταν η συνεργασία με τοπικούς φορείς για τη δημιουργία προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την αλλαγή της επικίνδυνης οδηγικής συμπεριφοράς. 

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, πιο εντατικά από το 2019, η Ολυμπία Οδός υλοποιεί το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Η ζωή δεν έχει Undo» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.). Σημαντικό κομμάτι του προγράμματος είναι η εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτική δράση «Καν’ το σωστά». 

Η δράση, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κορινθίας και Αχαΐας, διδάσκει με βιωματικό τρόπο στους εφήβους τις αρχές οδικής ασφάλειας και ασφαλούς συμπεριφοράς στο δρόμο. Αναλυτικότερα, πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στην επιστημονική τεκμηρίωση, που προωθεί τη βιωματική μάθηση και την ευαισθητοποίηση σε κρίσιμα ζητήματα της κυκλοφοριακής αγωγής και της οδικής ασφάλειας, συνδυάζοντας ένα θεωρητικό μέρος με παρουσίαση στην τάξη, και ένα πρακτικό με χρήση προσομοιωτών. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές είναι επιβάτες σε όχημα φυσικού μεγέθους που περιστρέφεται 360o γύρω από το διαμήκη άξονά του, καθώς και κάθονται σε προσομοιωτή σύγκρουσης, ο οποίος παρά τη μικρή του ταχύτητα, αναδεικνύει την ανάγκη χρήσης ζώνης ακόμα και σε χαμηλές ταχύτητες. Οι μαθητές επίσης, καλούνται να εκτελέσουν ασκήσεις φορώντας ειδικά γυαλιά που προσομοιώνουν την κατάσταση μέθης.

Μ’ αυτόν τον βιωματικό τρόπο τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν άμεσα την σημασία της ασφαλούς και νηφάλιας οδήγησης. Τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα εξακολουθούν, δυστυχώς, να συμβαίνουν στη χώρα μας με μεγάλη συχνότητα και γι’ αυτό οι καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα οδηγικής συμπεριφοράς είναι πάντοτε επίκαιρες και αναγκαίες, ειδικά όταν ξεκινούν από τις νεαρές ηλικίες. 

Στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει περίπου 2.200 μαθητές μόνο το 2022, ενώ από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί συνολικά γύρω στους 5.500 μαθητές σε 52 σχολεία της Αχαΐας και της Κορινθίας. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay