Ειδική Μονάδα για εξαρτημένα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας

Σε μία από τις πιο επιβαρυμένες σωματικά και ψυχικά ομάδες του πληθυσμού, στα άτομα με ψυχική διαταραχή και παράλληλα προβλήματα εξάρτησης από αλκοόλ, παράνομες ουσίες ή τυχερά παιχνίδια, απευθύνεται η Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.

Η Μονάδα, που λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2021 στη Θεσσαλονίκη (Ευριπίδου 16), δημιουργήθηκε ως ψυχοκοινωνική παρέμβαση για την κινητοποίηση και θεραπευτική υποστήριξη εξαρτημένων ατόμων με συνυπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

«Προσφέρουμε συμβουλευτική σε άτομα με ψυχιατρική διάγνωση, όπως κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια και, παράλληλα, με προβλήματα εξάρτησης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γραμματέας της Μονάδας Ψυχιατρικής Συννοσηρότητας Δέσποινα Σιδηροπούλου. Αναφερόμενη σε στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, τονίζει ότι υποδέχθηκαν 40 άτομα για υποστήριξη, η πλειονότητα των οποίων με προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ.

«Γίνονται ατομικά ραντεβού με σκοπό, στη συνέχεια, να ενταχθούν σε θεραπευτική ομάδα. Οι περισσότεροι είναι άνδρες, άνω των 40 ετών και είναι σε φαρμακευτική αγωγή», συμπλήρωσε η κ. Σιδηροπούλου. Στις υπηρεσίες που προσφέρονται στη Μονάδα συγκαταλέγονται η ψυχιατρική-ψυχολογική εκτίμηση, η οικογενειακή συμβουλευτική, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συνεργασία και δικτύωση με εξειδικευμένες υπηρεσίες και παραπομπές σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως προγράμματα υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας.

Η Μονάδα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Лечение наркомании από το Pixabay