Τρισδιάστατη απεικόνιση των Πρεσπών παρουσιάζει τον φυσικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής

Ένα ταξίδι γεμάτο γεύσεις και εικόνες, με πλοηγό την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό, προσφέρει η Ένωση Τουριστικών και συναφών Δραστηριοτήτων του δήμου Πρεσπών, που συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Ρhiloxenia 2022, που ανοίγει απόψε τις πύλες της στη ΔΕΘ.

Οι πλούσιες καλλιέργειες με τα φημισμένα φασόλια του τόπου, το γαλήνιο τοπίο της λίμνης, τα ηλιακά σκάφη, τα μνημεία, η ζεστή φιλοξενία σε όμορφα καταλύματα, αλλά και διάφορα extreme sports συνθέτουν το τοπίο σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της χώρας, στην οποία οι επισκέπτες της Philoxenia θα έχουν τη δυνατότητα να «ταξιδέψουν» μέσα από μια ψηφιακή αποτύπωσή της.

«Ο δήμος μας δημιούργησε την τρισδιάστατη απεικόνιση των σημαντικότερων αξιοθέατων της Πρέσπας, κάνοντας την αρχή με τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, στο ομώνυμο νησί. Επιστήμονες με γνώση στην τεχνολογία έκαναν πλήρη αποτύπωση πάνω στα ερείπια της υφιστάμενης Βασιλικής του Αγίου και δημιούργησαν το πώς θα μπορούσε να είναι σήμερα, ενώ μετρά χίλια χρόνια ζωής. Παράλληλα υπάρχει και μια άλλη τρισδιάστατη απεικόνιση, αυτή της σπηλιάς που χρησιμοποιούνταν στον εμφύλιο και χωρούσε περίπου 250 κρεβάτια ασθενών. Αυτή αποτυπώθηκε ψηφιακά ξανά και μπορεί κάποιος να δει πώς ακριβώς λειτούργησε τότε», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων του δήμου Πρεσπών Στράτος Βασιλόπουλος.

Οι διοργανωτές φιλοδοξούν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με φορείς που θα προσελκύουν τουρίστες από όλον τον κόσμο και θα κάνουν γνωστές τις ομορφιές του τόπου τους σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της περιοχής.

«Η ένωσή μας, παρά το γεγονός ότι ιδρύθηκε πριν από μόλις ενάμιση χρόνο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να προβάλει τα αναρίθμητα προϊόντα της περιοχής. Εμείς λέμε πως προσφέρουμε φιλοξενία, είμαστε εραστές της φιλοξενίας και στόχος μας είναι να προβάλουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης τα μυστικά του τόπου μας. Από το Λέστερ της Αγγλίας, όπου ήδη έχουμε κάνει επαφές πριν από λίγο καιρό, όπως και στο Παρίσι, τώρα με την ευκαιρία της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, έχουμε κανονισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις με τουριστικά γραφεία από όλον τον κόσμο ώστε να ενημερώσουμε για τις δυνατότητες που προσφέρουν οι Πρέσπες. Πρέπει να μάθουν όλοι ότι εκτός από ήλιο και θάλασσα, υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, αυτή που κρύβει έναν επίγειο παράδεισο, και οι Πρέσπες μας είναι ένα κομμάτι της γης γεμάτο με χιλιάδες χρώματα, αρώματα και ομορφιές», σημειώνει ο κ. Βασιλόπουλος.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Discover Prespa- Ένα διαχρονικό ταξίδι στην Ιστορία, τη φύση και τις γεύσεις», θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) και γίνεται σε συνεργασία τόσο με τον δήμο Πρεσπών καθώς και με τους δήμους Φλώρινας και Αμύνταιου και την υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας Φλώρινας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Wikimedia Commons