Μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών στην πλατεία Αριστοτέλους

Τη μορφή μιας κακοποιημένης γυναίκας σχηματίζουν έξι χιλιάδες φυτά που τοποθετήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε μια ζώνη πρασίνου στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο δράσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Συγκεκριμένα συνεργεία της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος χρησιμοποίησαν χιλιάδες εποχιακά λουλούδια σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς για να δημιουργήσουν τη μορφή ενώ το πρωί μοιράστηκαν κυκλάμινα, που συμβολίζουν τις γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα.

Παράλληλα, η Artelot Media μέσω της καινοτόμου εφαρμογής «Artelot» και με τη χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας παρουσιάζει μια συμβολική ιστορία κατά της κακοποίησης των γυναικών. Τη διαδικασία δημιουργίας του έργου κατέγραψε εθελοντική ομάδα φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Σημειώνεται ότι σε συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επισκέπτες και δημότες μπορούν μέσω της προαναφερθείσας εφαρμογής να παρακολουθήσουν επιπλέον 25 ιστορίες επαυξημένης πραγματικότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Οι παραπάνω δράσεις παρουσιάστηκαν το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η βία κατά των γυναικών έχει πολλές μορφές και μπορεί να είναι παντού, στην εργασία, στην οικογένεια, στο σπίτι, ακόμη και στον δημόσιο χώρο». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην πόλη μας πρέπει να είμαστε ενωμένοι και όλοι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και πρόσθεσε πως ο Δήμος δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση αυτή με υποδομές, ψυχολογική υποστήριξη και με τον ξενώνα για γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση. 

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Κοσμοποπούλου σημείωσε ότι η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο που έχει ως στόχο όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά κάθε ευάλωτη ομάδα, κάθε διαφορετικό και υπογράμμισε την ανάγκη να ενώσουν όλοι τη φωνή τους για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να δοθεί ένα στήριγμα στις γυναίκες, ώστε να μιλάνε και να καταλάβουν ότι δεν είναι οι μόνες. Στην ανάγκη συμμετοχής όλων στην προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας ενάντια των γυναικών αναφέρθηκε κι ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος. Στη δράση στην πλατεία Αριστοτέλους παρευρέθηκαν ακόμη η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη και η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ Δήμητρα Ακριτίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Dimitris Vetsikas από το Pixabay