Kέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών στα Γρεβενά

Η ΔΙΑΔΥΜΑ Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον δήμο Γρεβενών έθεσε σήμερα σε λειτουργία το Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ). Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά Κέντρο που λειτουργεί στην ΠΔΜ αλλά το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο, μετά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην στέγη του. 

Ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης τόνισε ότι το ΚΔΕΥ Γρεβενών «είναι μια νέα εγκατάσταση και αποτελεί μέρος του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας με απώτερο στόχο την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση αυτών».

Οι πολίτες θα μπορούν καθημερινά να παραδίδουν αντικείμενα που είναι σε καλή κατάσταση ή μπορεί και να παραλάβουν αντίστοιχα αντικείμενα για επαναχρησιμοποίηση τους. Η όλη διαδικασία όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ανακύκλωσης Ζήσης Κιάκας θα γίνεται, «ελεύθερα και χωρίς κόστος από τους πολίτες».

Το ΚΔΕΥ Γρεβενών βρίσκεται στην Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Επαρχιακή Οδό Γρεβενών-Πόρου, σε ένα κλειστό χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων, όπου εξυπηρετεί και τον Δήμο Δεσκάτης κι οι πολίτες θα μπορούν από σήμερα να παραλαμβάνουν και να παραδίδουν διάφορα χρηστικά υλικά.

Τα αποδεκτά υλικά για επαναχρησιμοποίηση είναι: Βιβλία, οικιακά σκεύη (πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, κατσαρόλες), είδη οικιακής χρήσης (σιδερώστρες, απλώστρες, διακοσμητικά), ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα-παπούτσια-αξεσουάρ-τσάντες, λευκά είδη (σεντόνια, κουρτίνες, κουβέρτες), μικροέπιπλα (τραπέζια, καρέκλες, κομοδίνα), εργαλεία (κατσαβίδια, ψαλίδια, σφυριά, τσουγκράνες), χαλιά-μοκέτες, παιχνίδια, παιδικά είδη (καρότσια, καθίσματα αυτοκινήτου-φαγητού), εποχιακά είδη (χριστουγεννιάτικα, πασχαλινά).

Ο κ. Δημοσθένης Μαυρίδης σημείωσε ότι στον άμεσο σχεδιασμό της ΔΙΑΔΥΜΑ περιλαμβάνεται «η κατασκευή άλλων δύο ΚΔΕΥ στις περιοχές Εορδαίας και Κοζάνης τα οποία σε συνδυασμό με τα Πράσινα Σημεία που θα κατασκευάσουν οι δήμοι θα αποτελέσουν το δίκτυο επαναχρησιμοποίησης υλικών του ΟΣΔΑ Δυτικής Μακεδονίας».

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg στο οποίο συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά η Περιφέρεια Ηπείρου (ως επικεφαλής εταίρος), η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και το ΕΚΕΤΑ και από τη πλευρά της Αλβανίας οι περιφέρειες Αργυροκάστρου, Κορυτσάς, Αυλώνας και Μπεράτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Alison Krejci από το Pixabay