8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από εκατό σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες, οκτώ νέες εκθεσιακές παραγωγές, τρία πρότζεκτ, ένα φεστιβάλ, τρεις ειδικές συνεργασίες και πολλές ακόμη συνδιαμορφώνουν το περιεχόμενο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, την οποία εγκαινίασε επισήμως ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης,.

«Η φετινή Μπιενάλε, μετά από μια καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, είναι νομίζω πάρα πολύ επίκαιρη θεματολογικά, καθώς η αφετηρία της και όλα τα πεδία που πραγματεύεται έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, με τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Είναι μια έκθεση που θα προβληματίσει, που θα εμπνεύσει. Επίσης, είναι μια έκθεση η οποία απλώνεται σε όλη την πόλη, και αυτό το θεωρώ πάρα πολύ ενδιαφέρον, αλλά και μια έκθεση η οποία θα απλώνεται και στο χρόνο καθώς επεκτείνεται όσο περνάει ο καιρός. Ελπίζω ότι θα είναι μια Μπιενάλε η οποία θα προσελκύσει και τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς, αλλά και πολλούς επισκέπτες» ανέφερε ο κ. Γιατρομανωλάκης στη διάρκεια των εγκαινίων της Μπιενάλε στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus-.Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και διευθύντρια της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Θούλη Μισιρλόγου σημείωσε ότι νωρίτερα εγκαινιάστηκε η έκθεση «Graceland. O θρίαμβος μιας αβέβαιης πορείας» στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών όπου, όπως είπε, «η συμμετοχή του κόσμου ήταν αθρόα και πάρα πολύ συγκινητική». Παράλληλα, σημείωσε ότι η Μπιενάλε είναι μια σπονδυλωτή διοργάνωση που εξελίσσεται μέσα στο χρόνο και ότι στη διάρκεια της θα δοθούν πολλές δυνατότητες για να συζητηθούν οι όψεις της μέσα από τις εκθέσεις, τις δράσεις και τα πρότζεκτ.

Στο πλαίσιο της Μπιενάλε φιλοξενούνται στο MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τεχνης:

  • Η έκθεση «Κιβωτός: Μια κατασκευή φροντίδας», η οποία συγκεντρώνει 40 Έλληνες και ξένους δημιουργούς με περισσότερα από 75 έργα τέχνης ζωγραφικής, γλυπτικής και νέων μέσων, που προέρχονται από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
  • Το πρότζεκτ: «Κλιματική Βουλή. Αφηγήσεις του μη ανθρώπινου»
  • To πρότζεκτ: «Αστικός αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης» 10.12.2022 – 19.02.2023 / εγκαίνια: 10.12, 20:00
  • Και το πρότζεκτ: «Μανώλης Μπαμπούσης. Ο κήπος»


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από 8926 από το Pixabay