Δύο νέα λεωφορεία εξυπηρέτησης ΑμεΑ στον ΟΑΣΘ κι η ιστορία ενός ξεχωριστού πτυχίου

Δύο επιπλέον ειδικά διασκευασμένα οχήματα, αποκλειστικά για τις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρίες, προστέθηκαν στον στόλο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, αναβαθμίζοντας το δωρεάν πρόγραμμα μετακίνησής τους, στο οποίο είναι εγγεγραμμένα περισσότερα από 800 άτομα.

Ο ΟΑΣΘ διαθέτει πλέον τρία ειδικά μίνι λεωφορεία και ένα εφεδρικό, πλήρως προσβάσιμα, με τα οποία μετακινούνται δωρεάν, κατόπιν ραντεβού, οι συμπολίτες μας με κάθε μορφής αναπηρία. Τα οχήματα αυτά λειτουργούν στο πλαίσιο προγράμματος του Οργανισμού, που «τρέχει» από το 2005 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 150.000 μετακινήσεις.

Η υπηρεσία προσφέρεται στους χρήστες πόρτα πόρτα. Αρκεί ένα τηλεφώνημα από τον ενδιαφερόμενο, ο οποίος κλείνει ραντεβού ώστε να τον παραλάβει το ειδικό όχημα από συγκεκριμένο σημείο, συγκεκριμένη ώρα και να τον μεταφέρει στο ακριβές σημείο που επιθυμεί.

Σε όλα τα ειδικά οχήματα του ΟΑΣΘ υπάρχει συνοδός, ο οποίος μεριμνά για την ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση, καθώς και για την μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρίες με ευκολία, άνεση και ασφάλεια. 

Ο ΟΑΣΘ παρουσίασε τα νέα οχήματα στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών – Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης Γιώργο Αυγουστίδη και στη γενική γραμματέα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Λορέντζου, που δήλωσαν απολύτως ικανοποιημένοι από τον εμπλουτισμό του προγράμματος με τα νέα λεωφορεία.

«Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης στηρίζει εμπράκτως και διαχρονικά τους συμπολίτες μας με αναπηρίες, παρέχοντάς τους καθημερινά δωρεάν μετακινήσεις με ειδικά διασκευασμένα οχήματα. Με μεγάλη χαρά εμπλουτίζουμε την υπηρεσία με επιπλέον αυτοκίνητα. Ο ΟΑΣΘ κινείται για όλους τους συμπολίτες μας, χωρίς εξαιρέσεις», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Κώστας Ταγγίρης.

Από την πλευρά του, ο κ. Αυγουστίδης συνεχάρη τόσο τη διοίκηση, όσο και τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ για την υπηρεσία και την καθημερινή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες. «Τα δύο νέα λεωφορεία που θα προστεθούν στο στόλο της υπηρεσίας θα κάνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία ακόμα πιο εύκολη και θα προσφέρουν ποιότητα, ασφαλή μετακίνηση και εξυπηρέτηση», υπογράμμισε.

«Οπωσδήποτε τα νέα λεωφορεία θα βοηθήσουν πάρα πολύ καθώς θα μπορούν να εξυπηρετηθούν όλο και περισσότερα άτομα. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να παραμείνει η δυνατότητα και η ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία, εφόσον το επιλέγουν, να μετακινούνται άνετα και χωρίς εμπόδια με όλες τις λεωφορειακές γραμμές», τόνισε η κ. Λορέντζου,.   

Η απρόσκοπτη μετακίνηση στο ΤΕΙ Σίνδου «έφερε» το πτυχίο σε νεαρή σπουδάστρια

Ο Γαβριήλ Θυμιούδης, υπάλληλος του γραφείου ειδικών συγκοινωνιακών υπηρεσιών του ΟΑΣΘ, ένας από τους ανθρώπους που επί χρόνια κλείνουν τα ραντεβού για τις μετακινήσεις των ανθρώπων με αναπηρίες, έχει πολλά να θυμάται από τα τόσα χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας, ωστόσο ξεχωρίζει την περίπτωση ενός κοριτσιού, το οποίο πήρε το πτυχίο του με την πολύτιμη συμβολή του προγράμματος του Οργανισμού.

«Παλιότερα εξυπηρετούσαμε μία κοπέλα, η οποία διέμενε στην Περαία και σπούδαζε στο ΤΕΙ Σίνδου. Δεν υπήρχε η δυνατότητα να μεταφέρεται μόνη της, οπότε σχεδόν καθημερινά τη μεταφέραμε εμείς στα ΤΕΙ και εντέλει πήρε και το πτυχίο της», σημείωσε με χαρά και συγκίνηση. 

Μια δωρεάν υπηρεσία 7 μέρες την εβδομάδα

Η δωρεάν υπηρεσία παρέχεται ανελλιπώς, επτά ημέρες την εβδομάδα, από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα.
Τα τηλέφωνα για πληροφορίες και ραντεβού είναι 2310-933930 και 2310-952638 και λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Wikimedia Commons