«Στηρίζω» Γιορτινή εκδήλωση με πολλαπλά μηνύματα
Μια διαφορετική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση οργάνωσε ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η εκδήλωση οργανώθηκε σε συνεργασία με φορείς της Βόρειας Ελλάδας, που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική και εργασιακή ένταξη Ατόμων με Αναπηρία και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, «για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, τη συμπερίληψη των μοναδικών αυτών ανθρώπων και τη δημιουργία συνεκτικών και ανθεκτικών κοινοτήτων» και οι οποίοι συμμετείχαν στο Πρόγραμμα ΣΤΗΡΙΖΩ.
Στόχος της Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη μηνυμάτων ισότητας, ενότητας και αλληλοσεβασμού, αξίες που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για υγιείς και δίκαιες κοινωνίες για όλους.
«Είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με μοναδικούς και ξεχωριστούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι μας εμπνέουν καθημερινά για να μετατρέπουμε τα αισθήματά μας σε πράξεις αρωγής. Είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έταξαν στη ζωή τους την προσφορά και τη αλληλεγγύη. Δίνετε -σε μια εποχή που οι απαιτήσεις και οι ανάγκες αυξάνονται- παντού το παρών. Ανήκετε σ΄αυτούς που έταξαν σκοπό τους να υπηρετούν το συλλογικό καλό. Γίνεστε οδηγοί της αγάπης και σηματοδότες της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Δείχνετε το δρόμο σε όλους μας», τόνισε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Στ. Καλαφάτης: «Συμβάλλουμε στο χτίσιμο μιας κοινωνίας που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες και όλους»
«Η παρουσία σας μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε όλοι μαζί. Προωθώντας μέσω του Έργου «ΣΤΗΡΙΖΩ» ενεργητικές πολιτικές κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης Ατόμων με Αναπηρία και Ευπαθών Ομάδων. Να βάλουμε η καθεμιά και ο καθένας μας από ένα λιθαράκι για την ενδυνάμωση της συνοχής των τοπικών κοινωνιών της Μακεδονίας και της Θράκης. Να συμβάλλουμε -ο καθένας στο μέτρο που μπορεί- στο χτίσιμο μιας κοινωνίας που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες και όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Καλαφάτης.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Παραολυμπιονίκης κολύμβησης και συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ. Αντώνιος Τσαπατάκης. Μιλώντας για τις δράσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, τόνισε ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε υπάρχει ανάγκη όλοι μας να μην ξεχνάμε το ευ στη ζωή μας. «Οι δράσεις αυτές στοχεύουν να ενημερώνουν το πόσο σημαντικό είναι να αγαπάς τον εαυτό σου και μέσα απ΄αυτό να προσφέρεις αγάπη σε όλους. Τέτοιες δράσεις, που δεν είχα στα σχολικά μου χρόνια, που να ενημερώνουν, να δείχνουν την ισότητα, να δείχνουν την αγάπη».
Πρόσθεσε πως αυτές οι δράσεις θα μας αλλάξουν προς το καλύτερο. Ενημερώνουν τους μαθητές ότι είμαστε όλοι ίσοι. «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι είμαστε ελεύθεροι να ονειρευόμαστε και να πραγματοποιούμε. Να συμπαρασύρουμε όλους προς το φως. Ακόμα κι αυτούς που ζητάνε βοήθεια σιωπηλά και δεν μπορούν να εκφράσουν ότι χρειάζονται βοήθεια. Να κάνουμε μπορώ, κάποια θέλω. Αυτό που δεν πρέπει να μας αρκεί, είναι να καθόμαστε μπροστά τον καθρέφτη και να αναρωτιόμαστε “μπορώ να το κάνω αυτό”; Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι: Να κάνουμε όνειρα, να πράττουμε για μας, για όλους. Να κάνουμε το καλό και να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Να μην ξυπνάμε με τον φόβο ότι θα μας συμβεί κάτι κακό.
Να ξυπνάμε με χαμόγελο και να κοιμόμαστε με χαμόγελο».
Σύλλογος Θαλασσαιμίας, «Ιμερόεσσα» και «Αετοί» Θεσσαλονίκης
Ο κ. Βασίλειος Δήμος, εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, επισήμανε ότι «η θεραπεία της ασθένειας χρειάζεται κάτι που ο κάθε ασθενής δεν μπορεί να αποκτήσει. Ο κάθε πάσχων από θαλασσαιμία, χρειάζεται τέσσερις μονάδες αίματος το μήνα. Οι 350 ασθενείς της Θεσσαλονίκης θέλουν, καθημερινά, 60 με 70 φιάλες αίματος. Με το σύλλογό μας, με τη στήριξη και υποστήριξη του φίλου υπουργού, κ. Στ. Καλαφάτη, μέσω του προγράμματος “ΣΤΗΡΙΖΩ” οργανώσαμε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα pameaimodosia.gr, με πληροφορίες για τις αιμοδοσίες όλης της Βόρειας Ελλάδας. Επίσης υλοποιήσαμε δράσεις ενημέρωσης σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης και αιμοδοσίες».
Η κ. Κυριακή Τσιρανίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία Η ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ, αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για τη συμπαράσταση του Υφυπουργού, επί πολλά χρόνια στο κοινωνικό έργο του Συλλόγου, υπογράμμισε ότι «αν και Πανελλήνιος Σύλλογος, έχουμε έδρα τη Θεσσαλονίκη, με πρωταρχικό μας στόχο να παρέχουμε ηθική, αλλά και επιστημονική συμπαράσταση. Μέσω του προγράμματος “ΣΤΗΡΙΖΩ” ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Σκοπός μας να ενημερώσουμε τόσο τα παιδιά, όσο και τους γονείς, για την Παχυσαρκία, τις συνέπειές της, τη διατροφή. Με τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα κατασκευάσαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, το “ Φιδάκι της Υγιεινής Διατροφής”, χάρη στο οποίο τα παιδιά μαθαίνουν μικρά, αλλά σημαντικά μυστικά για τη διατροφή και τον τρόπο παρασκευής του φαγητού».
Ο κ. Παρασκευάς Αλβανός, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αθλητικού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες ΑΕΤΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ τόνισε πως «το Πρόγραμμα μας έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία. Παρουσιάσαμε στο ευρύ κοινό το άθλημα του μπότσια, διασκευασμένη μορφή του ιταλικού αθλήματος μπότσε, που έχει σχεδιαστεί ώστε να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο, με μπάλες. Το επιλέξαμε γιατί θέλαμε να δείξουμε ότι ο καθένας μπορεί να συμμετέχει. Καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα άλλης χρηματοδότησης, γιατί, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να έχουμε ακαδημίες, έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη δράσεις όπως το “ΣΤΗΡΙΖΩ”».
Τραγούδια και κάλαντα ακούστηκαν από τη χορωδία ατόμων της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας, Διημέρευσης, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες Η ΖΩΗ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου – μουσικοσυνθέτη κ. Ιωάννη Ιωσηφίδη, το σύνολο φλάουτων ΣΥΝΑΥΛΗΤΕΣ υπό την διδασκαλία του κ. Νίκου Κακαϊδή και τη Μικτή και Παιδική Χορωδία με την συνοδεία του Παραδοσιακού Συνόλου του Ωδείου Άνω Πόλης υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού και Διευθυντού του Ωδείου κ. Παναγιώτη Διαμαντή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Hatice EROL από το Pixabay