Δράση για την ασφαλή μετακίνηση μαθητών με ποδήλατο στο σχολείο
«Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς» είναι ο τίτλος δράσης ευαισθητοποίησης για τις βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις που θα διοργανωθεί από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, τον Ιανουάριο του 2023, στην παραλία Θεσσαλονίκης.
Στη δράση θα πάρουν μέρος μαθητές και μαθήτριες 11-15 ετών, που θα εκπαιδευθούν από εξειδικευμένους καθηγητές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, θεωρητικά και πρακτικά, για την ορθή και ασφαλή χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, αρχικά από και προς το σχολείο, με σκοπό να το εντάξουν, στη συνέχεια, στην καθημερινότητά τους, ως βιώσιμο τρόπο κυκλοφορίας μέσα στον αστικό ιστό.
Η δράση «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς» θα πραγματοποιηθεί φέτος πιλοτικά στον δήμο Θεσσαλονίκης και σχεδιάζεται να καθιερωθεί σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τονίστηκε σε προκαταρκτική διαδικτυακή συνάντηση των διοργανωτών και των εταίρων τους.
«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η παραβατικότητα στους δρόμους, ειδικά στο αστικό οδικό δίκτυο και αυτό οφείλεται στην κακή συμπεριφορά των οδηγών. Η δράση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τα νέα παιδιά που είναι και το μέλλον μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση.
«Εμείς οι φορείς αυτοδιοίκησης πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε ασφαλείς προσβάσεις στα παιδιά με σωστές διαγραμμίσεις, διαβάσεις πεζών, όπου απαιτείται και οι οδηγοί θα πρέπει να μάθουν τον Κ.Ο.Κ.» τόνισε ο κ. Μπίλιας.
«Προσπαθούμε μέσα από αυτή τη δράση να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά, έτσι ώστε να μάθουν ποδήλατο με ασφάλεια και θεωρούμε ότι εφ’ όσον το υιοθετήσουν ως μέσο μετακίνησης κάθε μέρα για να πηγαίνουν στο σχολείο, αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα για να το χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους για αναψυχή και άθληση» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρυσάνθη Κισκίνη.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό έργο «e-smartec» (enhanced sustainable mobility with marketing techniques), για την αξιοποίηση τεχνικών μάρκετινγκ σε προγράμματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επέλεξε να εστιάσει στη σχολική κοινότητα και στις σχολικές μετακινήσεις, ανέφερε η κ. Κισκίνη σημειώνοντας ότι από προηγούμενες δράσεις, όπως ο παιδικός διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Πως φαντάζεστε τη μετακίνησή σας στο σχολείο;», φάνηκε ότι βασικό πρόβλημα των γονιών είναι το θέμα της ασφάλειας όσον αφορά τη χρήση του ποδηλάτου.
«Θέλουμε τα σχολεία να εμπλέξουν τους μαθητές τους και οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι για τα σχολεία και τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας να έχουν ενεργή συμμετοχή» είπε η κ. Κισκίνη.
Οι συμμετέχοντες στη δράση, οι μαθητές και οι γονείς τους θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο και τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις απαντήσεις τους, θα χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό των δήμων στο ζήτημα της αστικής βιώσιμης κινητικότητας, πρόσθεσε.
Η δράση «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς» θα περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση στην ασφαλή χρήση και συντήρηση ποδηλάτου και στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και στη συνέχεια οι μαθητές θα εφαρμόσουν στην πράξη όσα θα μάθουν, είπε ο Αλέξανδρος Σκεπαριανός από την ομάδα «Φύσις Υπαίθρια Άσκηση».
Τα παιδιά, θα πάρουν τα ποδήλατα, θα τους δοθούν κράνη και γιλέκα ανακλαστικά, θα κινηθούν στον ποδηλατόδρομο της παραλίας της Θεσσαλονίκης και θα φθάσουν στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Εκεί θα δουν τα σήματα οδικής κυκλοφορίας και θα τους ζητηθεί να κυκλοφορήσουν με τα πόδια και με το ποδήλατο, σύμφωνα με τον ΚΟΚ.
Το έργο e-smartec παρουσίασε η Μαρία Μορφουλάκη από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που έχει συντονιστικό ρόλο. Στόχος του έργου είναι ο εντοπισμός βέλτιστων πρακτικών από τον χώρο του marketing (τεχνικές πληθοπορισμού, χρήση κοινωνικών μέσων δικτύωσης, εξατομικευμένα κανάλια επικοινωνίας) για την αύξηση της συμμετοχής πολιτών και φορέων στην ανάπτυξη σχεδίων βιώσιμης κινητικότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Mircea – See my collections από το Pixabay