«Καταραμένοι ποιητές – ανεκπλήρωτοι έρωτες» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μία βραδιά ποίησης, με αρμονικά δεμένο λόγο και μουσική, θα προσφέρει στο κοινό το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με στόχο να το φέρει πιο κοντά στην ουσία της ποίησης και να το βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα, ποιήματα που ήδη γνωρίζει.

Η παράσταση «Καταραμένοι ποιητές – ανεκπλήρωτοι έρωτες», που αποτέλεσε τη μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022, θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στα μέσα του Φλεβάρη, με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο σε ρόλο αφηγητή και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη να ερμηνεύει ποιήματα που μελοποίησαν σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες.

«Κατ’ αρχάς θα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τι εννοούμε “καταραμένοι ποιητές”, ποιοι είναι αυτοί και σε τι διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους. Η απάντηση είναι ότι στην περίπτωσή τους δεν ασχοληθήκαμε μόνο με το έργο τους, αλλά και με τις ταραγμένες ζωές τους. Και ακριβώς επειδή στην ποίησή τους εμπλέκονται τα τρικυμιώδη πάθη τους, γι’ αυτό είχαν τρομερές ομοιότητες μεταξύ τους, ως προς την άστατη ζωή τους, τις καταχρήσεις που έκαναν, τη σχέση τους με τον έρωτα, με την αυτοκτονία, με το πώς προσεγγίζουν το θέμα του θανάτου και το γεγονός ότι πέθαναν όλοι νέοι», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ Άννα Μυκωνίου.

Αποσπάσματα ποιημάτων από τους Μπωντλαίρ, Ρεμπώ, Βερλαίν, Πόε, Καρυωτάκη, Λαπαθιώτη, Πολυδούρη, σε συνδυασμό με αφηγηματικά κείμενα, μελοποιημένα ποιήματα και οπτικό υλικό, θα ταξιδέψουν τον κόσμο σε ένα ιδιαίτερο ποιητικό σύμπαν. Τα εκατοντάδες αναμμένα κεριά επί σκηνής και ο προσεγμένος φωτισμός, θα συμπληρώσουν την ατμόσφαιρα, όπως την εμπνεύστηκε ο Θανάσης Κολαλάς που έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης. «Κατά τη διάρκεια της αφήγησης και όσο προετοιμάζει ο αφηγητής το κοινό για το μελοποιημένο ποίημα που ακολουθεί, κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποιεί εμφανίζονται σε μία διάφανη κουρτίνα πίσω του και αποτελούν μέρος του ποιήματος που θα ακολουθήσει. Δηλαδή η αφήγηση χρησιμοποιεί κομμάτια του ποιήματος, με τα οποία χτίζεται ουσιαστικά το ποίημα», λέει η κ. Μυκωνίου. Στη συνέχεια και τα ποιήματα προβάλλονται επίσης στη σκηνή, καθώς κρίθηκε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι συνεχώς σε επαφή με το κείμενο και να το βλέπει την ώρα που το ακούει.

«Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να φωτίσουμε τα κρυμμένα νοήματα των ποιημάτων και να καταλάβουμε τι αντιπροσωπεύει το καθένα μέσα στο ποιητικό σύμπαν του δημιουργού του, γιατί γράφτηκε και τι συμβολισμούς ενδεχομένως να κρύβει. Για παράδειγμα, όλοι μας κάποια στιγμή τραγουδήσαμε διάφορα μελοποιημένα ποιήματα, αλλά κατά πόσο κατανοούμε τους στίχους; Όταν τραγουδάμε “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ” ή “Ένα το χελιδόνι” τελικά πόσο καλά έχουμε κατανοήσει το “Άξιον Εστί”; Αυτό είναι το γοητευτικό που θα συμβεί μέσα στην αίθουσα και όπως αποδείχτηκε αρέσει πάρα πολύ στο κοινό. Το ότι γνωρίζουν πολύ καλύτερα και γοητεύονται από αυτά που ήδη ξέρουν», επισημαίνει η κ. Μυκωνίου, που υπογράφει επίσης τα κείμενα και τη λογοτεχνική μελέτη της παράστασης.

Στη βραδιά θα ακουστούν περίπου είκοσι ποιήματα, σε μελοποιήσεις Μάνου Χατζιδάκη, Λένας Πλάτωνος, Dj Mestre & Γιώργου Αβραμίδη, Νίκου Ξυδάκη, Λουκά Θάνου, Γιάννη Γλέζου, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Δημήτρη Μαραμή, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Σταύρου Κουγιουμτζή, Κώστα Λειβαδά, Χρίστου Θεοδώρου, Ηδύλης Τσαλίκη. Εκτός από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη τραγουδούν οι Nalyssa Green και Μέλα Γεροφώτη με ζωντανή μουσική από εννέα μουσικούς που θα βρίσκονται επί σκηνής.

Η παράσταση θα δοθεί την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στις 21:00, στην αίθουσα φίλων μουσικής Μ1 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει και η τιμή τους κυμαίνεται από 20 έως 35 ευρώ (εκπτωτικά 15 ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Flickr