Σπίτι για αστέγους μέσα από το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία»

Την ευκαιρία να αποκτήσουν το δικό τους σπιτικό έχουν άστεγοι από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέσα από το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», που υλοποιείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις οργανώσεις ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και την PRAKSIS – Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας, με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας μέσω του ΟΠΕΚΑ. Έως τώρα έχουν ενοικιαστεί 32 διαμερίσματα και αναζητούνται άλλα εννέα, αφού το πρόγραμμα θα φιλοξενήσει 41 ωφελούμενους και σε κάποιες περιπτώσεις και τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Κοσμοπούλου, «οι άστεγοι επιλέγονται από το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας ή το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Περνούν από κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε να διασφαλίζεται πως είναι αυτοεξυπηρετούμενοι και ικανοί για εργασία προκειμένου να περάσουν στη μορφή της αυτόνομης διαβίωσης. Τα δύο πρώτα χρόνια το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα του σπιτιού, ενοίκιο και κοινόχρηστα, τον τρίτο χρόνο η επιδότηση ανέρχεται στο 75% και τον τέταρτο χρόνο επιδοτείται σύμφωνα με τα ισχύοντα από τον νόμο για την επιδότηση ενοικίου».

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, αυτοί κερδίζουν από το γεγονός ότι θα έχουν διασφαλισμένο για τουλάχιστον δύο χρόνια το μίσθωμα του ακινήτου τους αλλά και τα κοινόχρηστα, ενώ οι ένοικοι, από την πλευρά τους, θα έχουν τη φροντίδα των κοινωνικών υπηρεσιών.

Γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εξάλειψη του φαινομένου της έλλειψης στέγης, η άμεση μετάβαση αστέγων σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης και η κινητοποίηση για την επανένταξη αστέγων στον κοινωνικό ιστό, μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και εργασιακής επανένταξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Harry Strauss από το Pixabay