2o Forum ΣΠΑΥ: Στόχος να γίνει ο Υμηττός το πρώτο Zero Waste βουνό της χώρας

Το θέμα των σκουπιδιών στον Υμηττό, των καθαρισμών και κυρίως αυτό της ανακύκλωσης, με στόχο να μηδενιστούν τα απόβλητα που πάνε στην πηγή, απασχόλησε το 2ο Forum του ΣΠΑΥ μέσα από την ενότητα «Zero Waste Υμηττός. Το Όραμα για το Πρώτο Βουνό Μηδενικών Αποβλήτων», όπου προεδρεύων ήταν ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, στάθηκε στη συνεργασία που πρέπει να υπάρξει προς αυτή την κατεύθυνση από τους δήμους, ώστε να μηδενιστούν τα απόβλητα που πάνε για ταφή. «Το Zero Waste είναι σήμερα παγκοσμίως το νέο όραμα για τη διαχείριση αποβλήτων και τα σκουπίδια πρέπει να ανακυκλώνονται», είπε αρχικά και στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων:

«Βασικό πρόβλημα είναι αυτό της συμπεριφοράς όλων μας και η συμπεριφορά των δήμων. Είναι Zero Waste οι δήμοι γύρω από τον Υμηττό; Όχι. Τότε πώς θα είναι Zero Waste ο Υμηττός; Είμαστε πίσω σε αυτό το ζήτημα πανευρωπαϊκά».

Ο κ. Κυρκίτσος είπε ακόμη, πως το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ζήτησε από τους δήμους να συνεργαστούν για να πετύχουν το Zero Waste και κατέληξε: «Διεθνώς έχει επιτευχθεί, επομένως μπορούμε κι εμείς».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ειδικός συνεργάτης του ΣΠΑΥ, ιδρυτής της Πανελλήνιας Εθελοντικής Εκστρατείας Let’s do it Greece, Νίκος Κιούσης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο «ράλι καθαρισμού» που γίνεται στον Υμηττό τα τρία τελευταία χρόνια, θέτοντας τον μεγάλο στόχο του Συνδέσμου, «μέσα σε μια πενταετία, να γίνει ο Υμηττός το πρώτο Zero Waste βουνό της Ελλάδας».

Στο πάνελ συμμετείχε και ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο οποίος συνέδεσε τη θάλασσα με το βουνό, καθώς το ένα επιδρά καθοριστικά πάνω στο άλλο. «Το Παλαιό Φάληρο είμαστε η προέκταση του Υμηττού. Ό,τι γίνεται στο βουνό καταλήγει στη θάλασσα», τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρέμα της Πικροδάφνης, που ξεκινά από τον Υμηττό και καταλήγει στο Φάληρο. «Zero Waste για τον Υμηττό, πιθανότατα θα σημαίνει Zero Waste για τη θάλασσα. Με καθαρότερο βουνό θα έχουμε καθαρότερη θάλασσα».

 
Οι ιδιαιτερότητες της μελισσοκομίας στο βουνό

Στην ενότητα «Η σπουδαιότητα της μελισσοκομίας και η εφαρμογή των μέτρων αντιπυρικής προστασίας» στην οποία προεδρεύων ήταν ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, αναφέρθηκαν εκτενώς οι ιδιαιτερότητες της μελισσοκομίας μέσα στο βουνό, η αναγκαιότητα επιβίωσης και αναπαραγωγής της μέλισσας ώστε να υπάρξει ζωή και περιβάλλον, αλλά και οι κίνδυνοι πυρκαγιάς από τα καπνίσματα των μελισσοκόμων. Κοινή θέση όλων ήταν πως η λύση βρίσκεται στην εγγραφή των μελισσοκόμων στο σχετικό μητρώο, ώστε να υπάρχει έλεγχος της κατάστασης και να μην υπάρχουν παραβάσεις και αυθαιρεσίες.

«Η Ομοσπονδία θέλει να δοθεί η καλύτερη λύση για όλους. Όλοι θέλουν τη μέλισσα στο περιβάλλον, αλλά δεν θέλουν τον μελισσοκόμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας και πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Νικολάου. «Τα άγρια μελίσσια τείνουν να εξαφανιστούν – είπε. Αν δεν υπάρξει ο μελισσοκόμος με τη βοήθεια που παρέχει στη μέλισσα, τότε η μέλισσα θα εξαφανιστεί, κι αν δεν μεσολαβήσει η μέλισσα μέσα στη φύση, τότε θα χαθεί το περιβάλλον. Η Ομοσπονδία έχει προτείνει λύσεις. Το μητρώο υπάρχει, και τώρα θα έρθει αναβαθμισμένο, όπου προβλέπεται υποχρεωτική εγγραφή των μελισσιών. Όσα δεν έχουν κωδικό, δεν μπορούν να βγουν σε δημόσιο χώρο. Ειδικά τα μελίσσια στον Υμηττό θα έχουν κωδικό και άδεια, και επομένως η πυροσβεστική θα γνωρίζει που βρίσκονται […] Νοικοκυρεμένες καταστάσεις θέλει και η Ομοσπονδία» πρόσθεσε.

Από τη δική του μεριά, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος ε.α. και σύμβουλος ΣΠΑΥ, Φώτης Δημαρέσης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ως ΣΠΑΥ, έχουμε κάνει καταγραφή και υπήρχαν τραγικές εικόνες με μελισσοκόμους που δεν τηρούσαν ούτε τα στοιχειώδη». Στη συνέχεια στάθηκε στην μετακίνηση των μελισσοκόμων, που επίσης θα πρέπει να δηλώνεται, όπως είπε, καθώς και στην κλοπή των κυψελών, ζητώντας να υπάρξουν σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

«Η κοινή στόχευση όλων είναι να παραμείνει ζωντανός ο Υμηττός», είπε η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Δήμητρα Νάνου, και έκανε μια εκτενέστατη παρουσίαση του μελισσοκομικού τοπίου στον Υμηττό, ανέλυσε την κατάσταση, τις προτάσεις για τις αδειοδοτημένες κυψέλες, αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει.

Ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κανελλίδης, επισήμανε τους κινδύνους, όπως το καπνιστήρι των μελισσοκόμων, καθώς και τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνονται, θεωρώντας αναγκαία την επαναλειτουργία του δασαρχείου Υμηττού.

Ενίσχυση της πρόληψης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών – Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς και εκσυγχρονισμός του μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών

Η ενίσχυση της πρόληψης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των δασικών πυρκαγιών ήταν το μήνυμα των συμμετεχόντων στην δεύτερη μέρα του 2ου Forum του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπτυξη Υμηττού (ΣΠΑΥ) που διεξάγεται το διήμερο 23-24/1 στο πολιτιστικό και συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» της Αργυρούπολης με θέμα «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη ημέρα».

Στην στελέχωση των δασικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας δασών του ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνος Αραβώσης καθώς όπως είπε, έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 500 μονίμων στελεχών στις δασικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα και ήδη υπάρχουν 700 συμβασιούχοι μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ οι οποίοι κι αυτοί θα πάρουν τις θέσεις τους στις δασικές υπηρεσίες για 8 μήνες. «Από 3000 που ήταν το προσωπικό, πολύ γρήγορα θα ξεπεράσει τις 4000», σημείωσε ο κ. Αραβώσης.

Παράλληλα ο κ. Αραβώσης έδωσε έμφαση στην συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με την πυροσβεστική, μετά από 20 χρόνια, κάνοντας λόγο για μια «συνεργασία κλειδί» για την αποτελεσματική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. «Η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων των δασικών υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής, των ΜΚΟ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι το κλειδί προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε επαρκή πρόληψη και αποτελεσματικότητα στην διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πλέον, υπάρχει μια γενική γραμματεία Δασών στην οποία ενσωματώνονται όλες οι δασικές υπηρεσίες της χώρας σε μία νέα δομή. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στα θέματα της πρόληψης. Οι δασικές υπηρεσίες έχουν σαν αρμοδιότητα την πρόληψη, αλλά από την άλλη πλευρά οι δασικές υπηρεσίες και τα στελέχη τους βοηθούν και το Πυροσβεστικό Σώμα – στην περίπτωση που έχουμε πυρκαγιές – στην κατάσβεση, καθώς γνωρίζουν άριστα τη γεωμορφολογία και όλα τα δεδομένα». Όπως είπε το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ προχώρησε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμών στην περιοχή του Υμηττού, καθαρίζοντας μία έκταση 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων, ενώ ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες – περίπου 90 χιλιόμετρα δασικών δρόμων. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονταν στο πρόγραμμα ANTINERO, και θα συνεχιστούν, όπως είπε ο κ. Αραβώσης, και φέτος, με το ANTINERO 3, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη αντιπυρικές μελέτες σε όλη τη χώρα.

Στο διαχρονικό πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας ειδικά στον Μεσογειακό Νότο, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο σύμβουλος του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου. Όπως είπε, η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η πρόληψη, αποτελεί κεντρική πολιτική του υπουργείου, ενώ προσέθεσε ότι αναμένεται νέα εγκύκλιος για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών λόγω δασικών πυρκαγιών.

«Τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας ήδη πριν τα Χριστούγεννα, που αφορούν πυρκαγιές, χιόνια κι άλλα, έχουν αναβαθμιστεί. Στο αμέσως προσεχές μέλλον θα βγει μία καινούρια εγκύκλιος για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, όπου προσπαθούμε με βάση τα διδάγματα του παρελθόντος και μέσω του 112 για να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών», σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας που έχει ξεκινήσει με σκοπό την εκπαίδευση των εθελοντών σε όλα τα ζητήματα πολιτικής προστασίας ενώ μίλησε και για το αναβαθμισμένο κέντρο επιχειρήσεων στο Μαρούσι που διαθέτει όλη την τεχνολογία, καθώς και έμπειρα στελέχη που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν άμεσα σε όλες τις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών. «Η πρόληψη δεν είναι μόνο το κομμάτι της διαχείρισης της καύσιμης δασικής ύλης, υπάρχουν κι άλλες δράσεις οι οποίες οφείλουν να δρομολογηθούν, όπως η ενημέρωση των πολιτών για τον κίνδυνο , οι μέρες επικινδυνότητας, τα μέτρα αυτοπροστασίας. Είναι κάτι που θα πρέπει να επενδύσει η τοπική κοινωνία, να ενημερώσει τους πολίτες ώστε να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα», επισήμανε ο κ. Θεοδώρου.

Πρόληψη, συνέργεια-συνεργασία κι ολοκληρωμένη αντίδραση. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις-κλειδιά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως τόνισε ο αναπληρωτής προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Γκουντούφας.

«Τα εργαλεία υπάρχουν, το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο η δυνατότητα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων προκειμένου να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Γκουντούφας.

Όπως είπε, την καταστολή και τον συντονισμό των δυνάμεων την έχει το Πυροσβεστικό Σώμα, την πρόληψη και τον σχεδιασμό όλων των έργων αντιπυρικής προστασίας, όλων των έργων θωράκισης από τις φυσικές καταστροφές, τον έχει η δασική υπηρεσία «λαμβάνοντας υποχρεωτικά υπόψιν την άποψη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να πηγαίνουμε σε αποτελεσματικό σχεδιασμό».

Επιπλέον ο κ. Γκουντούφας ανέφερε ότι δρομολογείται η σύνταξη αντιπυρικών σχεδίων για 39 περιοχές, οι οποίες θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες, και στόχος είναι μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου να έχουν συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις από όλους τους φορείς, προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

«Προσπαθούμε να είμαστε όλοι μαζί σε μία προσπάθεια αναβάθμισης όλων αυτών των έργων και των εργασιών», επισήμανε από την πλευρά της η αναπληρώτρια προϊσταμένη – δασάρχης Πεντέλης, Χρυσή Κύρκου. Επιπλέον κατέστησε σαφή τον διαχωρισμό ανάμεσα στην πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαίες οι διαχειριστικές μελέτες.

Από την πλευρά της, η δασολόγος-περιβαλλοντολόγος του ΣΠΑΥ, Βίκυ Δημητρίου, αναφέρθηκε στα έργα πρόληψης που υλοποίησε ο ΣΠΑΥ στην περιοχή του Υμηττού, όπως η αποτύπωση όλων των υποδομών που υπάρχουν στον Υμηττό σε χάρτες, η ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων, η ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η χρήση νέων τεχνολογιών, ωστόσο μίλησε και για προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια συνεργασίας τους με άλλους φορείς.

Για την ανάγκη αλλαγής φιλοσοφίας και στον σχεδιασμό πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών υπαίθρου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Όπως είπε, χρειάζεται «επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των αποδιοργανωμένων και υποστελεχωμένων δασικών υπηρεσιών και ανάθεση σε αυτές, της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών στα δάση και τις δασικές εκτάσεις». Ωστόσο, ο κ. Κυρίζογλου αποτίμησε θετικά την επανασύσταση της γενικής γραμματείας Δασών και προσέθεσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση και στη διαφύλαξη, τόσο του τοπικού, όσο και του ευρύτερου περιβάλλοντος.

«Η πρόληψη θα πρέπει να είναι δουλειά όλων των φορέων, αλλά δεν θα πετύχουμε τίποτα αν δεν έχουμε φέρει σε αυτό το πλαίσιο τον πολίτη», υπογράμμισε από την πλευρά του ο αξιωματικός του ΠΣ, Θανάσης Μπαλάφας. Ο κ. Μπαλάφας έδωσε κι αυτός με τη σειρά του έμφαση στην πρόληψη και στη συνεργασία και τόνισε: «Έχουμε όλοι κοινό στόχο την προστασία του δάσους, μόνο που δεν έχουμε ολιστική αντίδραση σε αυτό. Πρέπει να επενδύσουμε στους δήμους. Η διαδικασία να σχεδιάζουμε μαζί, μας κάνει καλύτερους».

«Το καλύτερο κύτταρο πολιτικής προστασίας είναι ο ενημερωμένος και εκπαιδευμένος πολίτης που συμμετέχει ενεργά σε όλα αυτά. Είμαστε μαζί. Δεν περισσεύει κανείς», κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας Παπάγου- Χολαργού, Στέλιος Φούρναρης, υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων. «Να υπάρξει εμπιστοσύνη και καλύτερη συνεργασία μεταξύ των φορέων, διότι οι εθελοντικές ομάδες έχουν μπει δυνατά στο παιχνίδι όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συνεργασία πραγματική. Έχετε εμπιστοσύνη στους εθελοντές, θα βγάλουν ασπροπρόσωπους όλους, όποτε χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Παράλληλα, σε δίωρη συζήτηση στο πλαίσιο του φόρουμ, που είχαν περισσότεροι από 15 εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, έγινε εκτενής αναφορά στην πολιτική προστασία των δήμων καθώς και στην ανάγκη που υπάρχει για την αναβάθμισή της. Οι δήμαρχοι Καλαβρύτων, Νάξου, Καλαμαριάς, Αν. Σάμου, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Ξάνθης, Έδεσσας, Λοκρών, Γορτυνίας, Σάμης-Κεφαλλονιάς, Χανίων και Βελβετού, καθώς και εκπρόσωπος του δημάρχου Πρέβεζας μετέφεραν την εμπειρία τους από τις περιοχές τους, τις ελλείψεις και τις παθογένειες που υπάρχουν, καθώς και τις δράσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει. Κοινή παραδοχή ωστόσο όλων ήταν η ανάγκη για συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς ώστε να ενισχυθεί η πολιτική προστασία των δήμων τους. Από την πλευρά του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, αναφέρθηκε στη ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία που έχει ο Υμηττός, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά.

    
Ο σχεδιασμός και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης 2023-2030

Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης που έχουν κατεύθυνση την πράσινη ανάπτυξη και τις περιβαλλοντικές δράσεις, τέθηκε στο επίκεντρο σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο του 2ου Forum του ΣΠΑΥ. Όπως τονίστηκε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πόρους με κατεύθυνση την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στις περιβαλλοντικές δράσεις. Επιπλέον υπογραμμίστηκε ότι για πρώτη φορά φέτος το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πέτυχε και έχει ειδικό πρόγραμμα ύψους 715 εκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά την πολιτική προστασία .

    
Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς

Στην ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς λόγω της ιστορίας του, της μεγάλης βιοποικιλότητας που διαθέτει, αλλά και των περιπατητικών του διαδρομών, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στο 2ο Forum του ΣΠΑΥ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε η ανάγκη να συνδεθεί το φυσικό περιβάλλον με την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό και την ιστορία, ενώ όπως υπογραμμίστηκε, χρειάζεται να αναδειχθεί το γεγονός ότι ο Υμηττός είναι μία από τις περιαστικές περιοχές πρασίνου που βρίσκονται δίπλα σε μία μητρόπολη, γεγονός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Ακόμη, έγινε αναφορά στο πρόγραμμα των 30 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών, που περιλαμβάνει 110 χιλιόμετρα μονοπατιών, κάτι το οποίο θα αξιοποιηθεί και στην περίπτωση του Υμηττού, προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές για τη συντήρηση και τη διασύνδεση των μονοπατιών.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στην ανέγερση του Μουσείου Υμηττού – Σπύρος Λέκκας, που θα συμβάλει κι αυτό με τη σειρά του στην ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς, καθώς θα αποτελέσει πόλο έλξης για μαθητές, τουρίστες και επισκέπτες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα την περιοχή.

    
Καινοτόμο πρόγραμμα Smart Υμηττός

Στο καινοτόμο πρόγραμμα Smart Υμηττός που θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την προστασία της περιοχής και που ξεκινά το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες σε σχετική συζήτηση στο πλαίσιο του 2ου Forum του ΣΠΑΥ. Πρόκειται για ένα νέο τεχνολογικό εργαλείο που έρχεται να εκσυγχρονίσει ψηφιακά τον Υμηττό, να ενισχύσει και να αναβαθμίσει την αντιπυρική θωράκιση του Υμηττού αλλά και να αναδείξει το τοπόσημο του Υμηττού σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιπλέον στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό και στη διαχείριση κρίσεων για την Πολιτική Προστασία, στην ανάδειξη του Υμηττού αλλά και στην ανάπτυξη φιλοδασικής συμπεριφοράς. Το εγχείρημα αυτό, που θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια για την ενίσχυση της πρόληψης και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Προτεραιότητα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση

Κοινή ήταν η πεποίθηση όλων των ομιλητών στην ενότητα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα Σχολεία. Οι Νέοι Πρωταγωνιστούν στην Προστασία του Περιβάλλοντος» του 2ου Forum του ΣΠΑΥ, πως η εκπαίδευση των παιδιών πάνω στο περιβάλλον αποτελεί στρατηγικής σημασίας δράση, καθώς είναι οι αυριανοί πολίτες, αλλά και γιατί η ευαισθητοποίηση των παιδιών περνάει μέσα στην οικογένεια.

Σε αυτό επικεντρώθηκε κατά την ομιλία του και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα βιωματικό σχολείο, δηλαδή ένα σχολείο με δράσεις, με δεξιότητες και όχι απλά γνωσιακό σχολείο, που θα προσφέρει μόνο γνώσεις. Και σε αυτό συντείνουν οι ενέργειές μας», είπε στην αρχή και συνέχισε: «Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και δίνεται προτεραιότητα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, γιατί αυτή η εκπαίδευση αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη πρόταση για τη διασφάλιση της ευημερίας και του μέλλοντος του ανθρώπου, όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό για να γίνει απαιτούνται δύο πράγματα. Πρώτον, επαναπροσδιορισμός των αναγκών του ατόμου και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο και δεύτερον αναθεώρηση του συστήματος αξιών. Θεωρώ πως εμείς στα σχολεία περνάμε πλέον αυτή τη φιλοσοφία, σε συνεργασία φυσικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους επιστημονικούς φορείς».

Αναφερόμενος στο τι γίνεται τώρα στα σχολεία, ο κ. Κόπτσης επισήμανε: «Οι θεματικές της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης διαπερνούν πια τα νέα προγράμματα σπουδών. Τα 166 νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία πέρυσι για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν πιλοτικά, έχουν πληθώρα θεμάτων και διατρέχουν καθ’ ολοκληρία τα σχολικά βιβλία. Γιατί αυτή η κουλτούρα δεν αποκτιέται με μεμονωμένα μαθήματα και συγκεκριμένες ώρες μαθημάτων. Είναι μια φιλοσοφία, που την περνάμε μέσα από τα νέα προγράμματα. Η εκπαίδευση για την αειφορία αποτελεί για εμάς ένα όραμα, γιατί επιτρέπει στους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα εργαστήρια δεξιοτήτων που θεσμοθετήθηκαν, όπου δίνεται βάση στις δεξιότητες και όχι μόνο στις γνώσεις. Σε αυτά υπάρχουν θεματικές όπως σεβασμός στο περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, οικολογική προσέγγιση, προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, ώστε να συντελέσουν στην ανάπτυξη ενός πολίτη με ευαισθησία για το περιβάλλον.

Αναφέρθηκε επίσης σε πλήθος προγραμμάτων, τα οποία λειτουργούν είτε ενσωματωμένα στο σχολικό πρόγραμμα, είτε σε ζώνες εκτός του προγράμματος και στα ΚΕΠΕΑ, δηλαδή στο δίκτυο αποκεντρωμένων αειφόρων εκπαιδευτικών δομών, που στελεχώνονται από μια ομάδα κυρίως εκτός των πόλεων και σκοπό έχουν να κάνουν προγράμματα, να αναπτύσσουν δράσεις και να επισκέπτονται σχολεία. Και έχουν ως στόχο να προωθούν πρωτότυπες μεθόδους διδασκαλίας και εκπαίδευσης, με γνώμονα τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Ανέφερε τέλος τα όσα γίνονται μέσα στα σχολεία, όπως κήποι με λαχανικά και βότανα, μονάδες κομποστοποίησης, δράσεις ανακύκλωσης και κατέληξε: «Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι σήμερα παρούσα μέσα στις τάξεις».

Η αλπινίστρια και πρέσβειρα Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το κλίμα, Βανέσα Αρχοντίδου, η οποία μάλιστα έχει ανέβει στο Έβερεστ και έχει μεγαλώσει στου Ζωγράφου, δηλαδή δίπλα στους πρόποδες του Υμηττού, τόνισε πως τα παιδιά πρέπει να βγουν από τα σχολεία και να μπουν στο βουνό, για να μάθουν το βουνό.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας του δήμου Νέας Σμύρνης Γιώργος Κρικρής, είπε πως «η εκπαίδευση στο θέμα της κλιματικής κρίσης είναι το νούμερο 1» και μίλησε για τις δράσεις και τα προγράμματα του δήμου του γύρω από τα απόβλητα και την κομποστοποίηση.

Ο τεχνολόγος δασολόγος του ΣΠΑΥ Δημήτρης Κυργιόπουλος μίλησε για τις δράσεις του Συνδέσμου για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και στα όσα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να γίνει το βουνό προσβάσιμο και για τα ΑμεΑ.

Τέλος, η εκπαιδευτικός και αντιδήμαρχος Ηλιούπολης Χριστίνα Σερέτη, είπε πως τα περιβαλλοντικά θέματα είναι τα πιο σημαντικά στην εποχή μας και πρόσθεσε: «Όλοι και κυρίως τα παιδιά, πρέπει να έχουν γνώση, γνώμη και συμμετοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από yoshitaka2 από το Pixabay