Οι «Βιβλιοσκώληκες» επιστρέφουν στις βιβλιοθήκες του δήμου Καλαμαριάς

Στις βιβλιοθήκες του δήμου Καλαμαριάς, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, επιστρέφουν και πάλι από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάιο, οι «Βιβλιοσκώληκες», ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών και γυμνασίων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται για 4η συνεχή χρονιά στα δημοτικά και 2η χρονιά στα γυμνάσια του δήμου Καλαμαριάς, με πρωταρχική επιδίωξη την απόλαυση της ανάγνωσης μέσα από την προσεγμένη επιλογή βιβλίων που προτείνονται για κάθε τάξη. «Πόσα βιβλία μπορείτε να διαβάσετε;» και «Πόσα μπορείτε να αγαπήσετε» είναι τα μηνύματα που απευθύνονται προς όλα τα παιδιά με την προτροπή να δηλώσουν συμμετοχή.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και είναι σημαντικό να απομακρύνουμε τα παιδιά από τις ηλεκτρονικές συσκευές και να τα οδηγήσουμε στον υπέροχο κόσμο των βιβλίων», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, προσθέτοντας πως πέρυσι, οι «Βιβλιοσκώληκες» άγγιξαν το ρεκόρ των 13.000 αναγνώσεων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια), ενώ στη δράση συμμετείχαν 33 σχολεία, 112 τάξεις, 684 παιδιά και 95 παιδιά ως ατομικοί αναγνώστες.

Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν, ηλεκτρονικά, λίστες με τις αναγνώσεις τους, τα σχόλια και τις εντυπώσεις τους, μέσα από μια διαδικτυακή εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), στο πλαίσιο του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του, και είναι ευγενική χορηγία προς τις βιβλιοθήκες του δήμου Καλαμαριάς.

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό προφίλ αναγνώστη των μαθητών θα έχει και ο εκπαιδευτικός της τάξης, με αποτέλεσμα να παράγεται μια διαδραστική σχέση ανάμεσα στα παιδιά, στη βιβλιοθήκη και στο σχολείο που θα δημιουργεί την αφορμή για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα που αφορούν το βιβλίο. 

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ατομικής συμμετοχής όσων παιδιών το επιθυμούν. Σε αυτήν την παρέα ανάγνωσης δεν θα υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν παιδιά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όλες οι πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής του προγράμματος, ο σύνδεσμος για την ηλεκτρονική εγγραφή και για την εφαρμογή καταχώρισης των βιβλίων, αλλά και η λίστα με τα προτεινόμενα βιβλία βρίσκονται αναρτημένα στην ηλεκτρονική σελίδα των βιβλιοθηκών https://lib.kalamaria.gr/

Δυνατότητα εγγραφής για τους μαθητές μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 20 Μαΐου για τα δημοτικά και στις 30 Απριλίου για τα γυμνάσια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από 👀 Mabel Amber, who will one day από το Pixabay