Μάθημα συμπερίληψης σε Γυμνάσιο για τα άτομα με αναπηρία

Πώς ανεβαίνεις στο αεροπλάνο; Είναι καλύτερη η κατάσταση για τα άτομα με αναπηρία στο εξωτερικό; Πώς κοιμάσαι; Γιατί είναι αμαξίδιο και όχι αναπηρικό καροτσάκι; Βροχή ερωτήσεων για τη ζωή του και την καθημερινότητά του δέχθηκε το πρωί ο αθλητής στο παραολυμπιακό άθλημα boccia Γιώργος Τοπούζης από τους μαθητές της Γ’ Τάξης του Γυμνασίου Χασιώτη στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στο πλαίσιο του μαθήματος Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή.

Συνοδευόμενος από την Ελευθερία Καστρινάκη, η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό για το παραολυμπιακό άθλημα boccia, ο κ. Τοπούζης απάντησε αφοπλιστικά στις ερωτήσεις των μαθητών για την αναπηρία του και τον τρόπο ζωής του. Είπε ότι η αναπηρία του λέγεται σπαστική τετραπληγία και εξήγησε ότι η έντονη σπαστικότητα που έχει, δηλαδή ο υπερβολικός μυϊκός τόνος, τον αναγκάζει να κουνιέται ολόκληρος και να έχει δυσκολίες ακόμη και να κοιμηθεί.

«Δεν μπορώ να κινηθώ εύκολα στους δρόμους επειδή δεν υπάρχουν ράμπες, ενώ το βανάκι του δήμου Θεσσαλονίκης που με εξυπηρετούσε στις μετακινήσεις μου, είναι χαλασμένο εδώ και 6 μήνες», τόνισε. Ο κ. Τοπούζης διευκρίνισε ότι κινείται με αμαξίδιο και όχι με αναπηρικό καροτσάκι καθώς η λέξη «καροτσάκι» δείχνει παθητικότητα. «Καρότσια είναι αυτά του σούπερ μάρκετ ή για τα μωρά που τα σπρώχνουμε εμείς. Εγώ είμαι σε αμαξίδιο, το οποίο, αν και δεν μπορώ να το κινήσω μόνος μου, εντούτοις καθοδηγώ τον συνοδό μου για την κατεύθυνση που θέλω», ξεκαθάρισε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των μαθητών, σ’ αυτό το μοναδικό μάθημα συμπερίληψης, είπε ότι ανεβαίνει στο αεροπλάνο με ειδικό αναβατήρα και ότι, απ’ ό,τι έχει δει, η κατάσταση σε άλλες χώρες του εξωτερικού για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία, είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

«Όταν ήμουν παιδί, δεν ήθελα να βγαίνω έξω γιατί με κορόιδευαν. Γι’ αυτό, όταν βλέπετε ένα άτομο με αναπηρία, μην το κοιτάτε παράξενα, ούτε με οίκτο» είπε, μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία. Στη συνέχεια, μαζί με την κ. Καστρινάκη, παρουσίασαν το παραολυμπιακό άθλημα boccia και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν τόσο ως αθλητές όσο και ως συνοδοί στο άθλημα αυτό.

Σημειώνεται ότι η Ελευθερία Καστρινάκη και ο Γιώργος Τοπούζης είναι μέλη της «Loud-art & inclusion», μιας νεοσύστατης ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης που δημιουργήθηκε από μία ομάδα φίλων -με αναπηρία και μη- με σκοπό την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην εργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay