Αντικαθίστανται τα άρρωστα και επικίνδυνα δέντρα της οδού Τσιμισκή

Στην αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της οδού Τσιμισκή προχωρά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, με τις παρεμβάσεις να ξεκινούν πολύ άμεσα. Τα δέντρα που είναι φυτεμένα στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης προσβλήθηκαν από το λεγόμενο «σκαθάρι της φτελιάς», ένα φυλλοφάγο έντομο, οι προνύμφες του οποίου αποσκελετώνουν τα φύλλα, με αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες από τους καταστηματάρχες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες που οφείλονταν στο γεγονός ότι τα έντομα αυτά συχνά κατέκλυζαν την περιοχή -ακόμη και τους εσωτερικούς χώρους εμπορικών καταστημάτων- ενώ η κολλώδης ουσία που εκκρίνουν είχε ως αποτέλεσμα να κολλάνε τα πεζοδρόμια και τα παγκάκια.

Προστίθεται ακόμη πως το συγκεκριμένο φυλλοφάγο έντομο δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και στα ίδια τα δένδρα, ξηραίνοντάς τα και αφήνοντας σημάδια προχωρημένης σήψης σε κορμούς και βραχίονες, με αποτέλεσμα να εγείρονται μείζονα ζητήματα για την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων.

Τα άρρωστα και επικίνδυνα δέντρα θα αντικατασταθούν με νέα, καθώς το επόμενο διάστημα στον άξονα της Τσιμισκή προγραμματίζεται να τοποθετηθούν 163 νέα δέντρα του είδους κελτίδα, ηλικίας 10-12 ετών. Η επιλογή του συγκεκριμένου είδους έγινε, καθώς οι κελτίδες δεν προσβάλλονται από το σκαθάρι, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται εξαιρετικά στις περιβαλλοντικές συνθήκες της Θεσσαλονίκης και εμφανίζουν πολύ καλή στατικότητα και πλούσια κόμη. Ήδη κατά το παρελθόν στον άξονα της Τσιμισκή αντικαταστάθηκαν 81 φτελιές με τις αντίστοιχες κελτίδες.

Το θέμα που αφορά την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της Τσιμισκή αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Flickr